Sotheby's: Πορτρέτο του Μποτιτσέλι με τον Ιησού μόλις πουλήθηκε για 45,4 εκατ. δολάρια

Ο πίνακας του Σάντρο Μποτιτσέλι, «Χριστός ως Άνθρωπος των Θλίψεων», μόλις πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's για 45,4 εκατ. δολάρια. Το έργο, ηλικίας 500 περίπου ετών, αποτελεί πλέον το δεύτερο πιο ακριβό κομμάτι του Ιταλού ζωγράφου που πουλήθηκε ποτέ.
Sotheby's: Πορτρέτο του Μποτιτσέλι με τον Ιησού μόλις πουλήθηκε για 45,4 εκατ. δολάρια

Το πρωί της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας του οίκου Sotheby's με τίτλο «Master Paintings and Sculpture», ο πίνακας «Χριστός ως Άνθρωπος των Θλίψεων», έργο τέχνης που ζωγράφισε ο Σάντρο Μποτιτσέλι το 1.500 περίπου, πουλήθηκε για 45,5 εκατ. δολάρια. Ο πίνακας που απεικονίζει τον Ιησού, είναι το δεύτερο πιο ακριβό έργο του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Διαβάστε ακόμα: Τιμή ρεκόρ για ένα έργο της Φρίντα Κάλο - Έφτασε τα 34,9 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία

Έπειτα από μια επτάλεπτη τηλεφωνική μάχη προσφορών από τρεις πλειοδότες, οι δύο από αυτούς (που εκπροσωπήθηκαν από τους ανώτερους ειδικούς του τμήματος «Old Masters» του Sotheby's, Liz Lobkowicz και Christopher Apostle), διαγωνίστηκαν σε ένα αργό θρίλερ για τον πίνακα, ανεβάζοντας την τιμή στα 39,3 εκατ. δολάρια. «Κλειδωμένο» με την τελική αμετάκλητη προσφορά, το κομμάτι βγήκε στο σφυρί ακριβώς κάτω από τις προσδοκίες του οίκου για 40 εκατ. δολάρια.

Η τιμή του πίνακα ξεπέρασε κατά πολύ την προηγούμενη δεύτερη υψηλότερη δημοπρασία έργου του καλλιτέχνη της Αναγέννησης, το γνωστό ως «Η Madonna του Rockefeller» (16ος αιώνας περίπου), το οποίο είχε δημοπρατηθεί για 10,4 εκατ. δολάρια από τον οίκο Christie's το 2013.

Η πρόσφατη πώληση από τον Sotheby’s ενός άλλου πορτρέτου του Μποτιτσέλι, το «Πορτρέτο νεαρού άντρα που κρατά μετάλλιο», για 92 εκατ. δολάρια πιστεύεται ότι έδωσε ώθηση στην αγορά έργων ζωγραφικής του κλασικού ζωγράφου. Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, η πώληση του «Χριστός ως Άνθρωπος των Θλίψεων» από τον Sotheby's ήρθε να τονώσει την προτίμηση των συλλεκτών στην κατηγορία που έπεφτε, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα μια στροφή μεταξύ των οίκων δημοπρασιών, οι οποίοι πλέον εστιάζουν στις πωλήσεις «blue-chip» έργων και αντικειμένων του παρελθόντος.

Το έργο «Χριστός ως Άνθρωπος των Θλίψεων» είναι ένα πορτρέτο του Ιησού με αγκάθινο στεφάνι, το κεφάλι του οποίου είναι περιτριγυρισμένο από ιπτάμενους αγγέλους που σχηματίζουν ένα φωτοστέφανο. Στα τέλη του 15ου αιώνα και στις αρχές του 16ου αιώνα, καθώς ο Μποτιτσέλι εισήλθε στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, η πίστη του καλλιτέχνη εντάθηκε. Άρχισε να δημιουργεί θρησκευτικά πορτρέτα που παρέκκλιναν από τα προηγούμενα κοσμικά έργα του που απεικόνιζαν κυρίως ευγενείς της Φλωρεντίας και σκηνές από τη μυθολογία.

Έργα του Μποτιτσέλι σπάνια βγαίνουν στην αγορά και μόνο λίγα παραμένουν σε ιδιώτες. Προερχόμενο από αμερικανική συλλογή, το έργο δεν είχε αλλάξει χέρια από την τελευταία φορά που εμφανίστηκε σε δημοπρασία το 1963, όταν πουλήθηκε για 10.000 βρετανικές λίρες. Σύμφωνα με τον Sotheby’s, ο ιστορικός τέχνης Federico Zeri αναγνώρισε τον πίνακα ως αυθεντικό έργο του Μποτιτσέλι όταν εκείνος πουλήθηκε πριν από σχεδόν μισό αιώνα. Το πορτρέτο του Ιησού έχει εκτεθεί δημόσια μόνο μία φορά, το 2009, σε ειδική έκθεση στο Μουσείο Städel της Φρανκφούρτης.

Σε δήλωση μετά την πώληση του έργου, ο Christopher Apostle, επικεφαλής του τμήματος ζωγραφικής Old Masters του Sotheby's, ανέφερε: «Ο “Άνθρωπος των Θλίψεων” του Μποτιτσέλι είναι ένα από τα πιο δυνατά, ταπεινά έργα που έχω συναντήσει ποτέ. Αν και φαινομενικά θρησκευτικό, είναι ένας πίνακας τεράστιας ανθρωπιάς -ένα πορτρέτο του ανθρώπινου πόνου και της πνευματικότητας που μιλά μια παγκόσμια γλώσσα. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο απόδειξη της δύναμης και της σημασίας του, αλλά και της διαχρονικότητας έργων που ζωγραφίστηκαν πριν από περίπου 500 χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ