Τα θαλάσσια τέρατα του καλλιτέχνη Porky Hefer έχουν στο DNA τους ανακυκλωμένα πλαστικά σκουπίδια

Η έκθεση «Plastocene – Marine Mutants from a Disposable World» του Porky Hefer αποτελεί μια απίστευτη μεταφορά της ρύπανσης των θαλασσών ως εντυπωσιακή τέχνη. Τα θαλάσσια τέρατα του καλλιτέχνη, κατασκευασμένα εξολοκλήρου από ανακυκλωμένα απορρίματα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Τριενάλε NGV.
Τα θαλάσσια τέρατα του καλλιτέχνη Porky Hefer έχουν στο DNA τους ανακυκλωμένα πλαστικά σκουπίδια

Τα έργα τέχνης του καλλιτέχνη Porky Hefer, φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά, κάνουν τους επισκέπτες της Τριενάλε NGV στη Μελβούρνη να σκεφτούν τον αντίκτυπο της ρύπανσης των θαλασσών. Το Buttpuss, ένα χταπόδι κατασκευασμένο από αποτσίγαρα, και το Suckerfish, με 120 καλαμάκια, αποτελούν μέρος της συλλογής «Plastocene» του Hefer.

Διαβάστε ακόμα: Adidas for Prada Re-Nylon - Η νέα συνεργασία διαθέτει ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ από ανακυκλωμένο πλαστικό

Σαν να μην ήταν αρκετά τρομακτικά τα πλαστικά υπολείμματα της υπερκαταναλωτικής κουλτούρας μας που κατακλύζουν τους ωκεανούς, ο Νοτιοαφρικανός σχεδιαστής Porky Hefer εμπνεύστηκε και κατασκεύασε πέντε γιγάντια θαλάσσια τέρατα, όλα από ανακυκλωμένο υλικό. Το installation μεγάλης κλίμακας, το οποίο του ανατέθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη της Μελβούρνης για την Τριενάλε NGV, πραγματοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με την γκαλερί Southern Guild του Κέιπ Τάουν.

Εικόνα
Ο καλλιτέχνης Porky Hefer μπροστά στο Q-Tip, ένα πλάσμα μισό σφυροκέφαλος καρχαρίας - μισό μπατονέτα (Πηγή: Porky Hefer)

Ενώ τα προηγούμενα σχέδιά του -ιδιόμορφα κρεμαστά καθίσματα και ένα βραβευμένο ιδιωτικό σπίτι στη Ναμίμπια - βασίζονταν συχνά σε φωλιές πουλιών, τα μεταλλαγμένα είδη του Hefer εξερευνούν την ιδέα ενός μετα-ανθρώπινου κόσμου όπου το πλαστικό είναι τόσο κυρίαρχο που έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του DNA ορισμένων ζώων.

Εικόνα
Άλλο ένα θαλάσσιο τέρας του Hefer. Tα 120 «αγκάθια» του είναι φτιαγμένα από καλαμάκια (Πηγή: Porky Hefer)

Στο δυστοπικό όραμα του Hefer, επηρεασμένο από το τεύχος «Planet or Plastic?» του περιοδικού National Geographic, τα είδη έχουν αρχίσει να μετουσιώνονται, να προσαρμόζονται στην ατελείωτη αφθονία πλαστικών και ρύπων που πλημμυρίζουν στη φύση, σε ένα νέο στάδιο της εξελικτικής διαδικασίας.

Εικόνα
Ένα λευκό κρεμαστό γλυπτό του Porky Hefer που αντιπροσωπεύει ένα θαλάσσιο ζώο σε σχήμα πλαστικού ποτηριού καφέ σε πακέτο (Πηγή: Porky Hefer)

Γοητευτικά εκ πρώτης όψεως, τα πλάσματα του Hefer γίνονται τρομακτικά με μια πιο προσεκτική ματιά: ένα γιγάντιο χταπόδι (με πλάτος 14 μέτρα και ύψος 3,6 μέτρα, το μεγαλύτερο κομμάτι του Hefer μέχρι σήμερα) είναι φτιαγμένο από μια τσόχα με χιλιάδες αποτσίγαρα.

Ένα χαριτωμένο πολύχρωμο ψάρι αποδεικνύεται ότι είναι κατασκευασμένο από υπολείμματα διχτυών και σχοινί θαλάσσης ενώ τα «αγκάθια» ενός ψαριού είναι φτιαγμένα από 120 καλαμάκια. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το Flat White, μια υπενθύμιση των απορριμμάτων που δημιουργούνται από τις συσκευασίες τροφίμων σε πακέτο, και το Q-Tip, ένα πλάσμα μισό σφυροκέφαλος καρχαρίας - μισό μπατονέτα.

Εικόνα
Το Netfeesh είναι ένα μεγάλο θαλάσσιο πλάσμα φτιαγμένο από υπολείμματα διχτυών και σχοινιών σε πράσινες και κίτρινες ρίγες (Πηγή: Porky Hefer)

Όλα τα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με μια κοινότητα Νοτιοαφρικανών τεχνιτών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 80 χειροτεχνών σε έξι στούντιο: Ronel Jordaan Textiles, Streetwires, Mielie, Wolf & Maiden Creative Studio, M Clothing και Leon at CXIXX, με αφρικανικό μαλλί Karakul, μια χορηγία της εταιρείας Jonay Wool Carding. Ολόκληρο το έργο πραγματοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με την Southern Guild και πλέον θα αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής της Τριενάλε NGV.

Ομολογουμένως, το «Plastocene – Marine Mutants from a Disposable World» του Porky Hefer αποτελεί μια απίστευτη απεικόνιση ενός σύγχρονου προβλήματος ως εντυπωσιακή τέχνη, ας ελπίσουμε όμως ότι αυτό το όραμα ενός τοξικού μέλλοντος δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα.