Pat’s Whisky Collection: Πουλήθηκε για 4,5 εκατ. δολάρια η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή ουίσκι στον κόσμο

Η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή ουίσκι στον κόσμο με 9.000 μπουκάλια, πωλήθηκε για 4,5 εκατ. δολάρια από τον ειδικευμένο οίκο δημοπρασιών Whisky Auctioneer. Η πώληση ολοκληρώθηκε σε 23 θεματικές δημοπρασίες, σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Pat’s Whisky Collection: Πουλήθηκε για 4,5 εκατ. δολάρια η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή ουίσκι στον κόσμο

Η πώληση της συλλογής ουίσκι Pat’s Whisky Collection στη δευτερογενή αγορά απέφερε συνολικά 4,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το The Spirits Business. Η τελευταία δημοπρασία, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, δίνει τέλος σε μια προσπάθεια που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο από τον οίκο δημοπρασιών Whisky Auctioneer να πουλήσει τη συλλογή των 9.000 φιαλών.

Διαβάστε ακόμα: Johnnie Walker Masters of Flavour - Με 288 φιάλες μόνο, το ultra premium σκωτσέζικο ουίσκι κοστίζει 23.500 ευρώ

Η τεράστια συλλογή ουίσκι είναι ένα κατόρθωμα του μυστηριώδους Pat, ο οποίος συνέλλεξε 9.000 φιάλες κατά τη διάρκεια 15 ετών. Ο συλλέκτης, ο οποίος εξακολουθεί να θέλει να παραμείνει ανώνυμος, λάτρευε το ουίσκι και άρχισε να αγοράζει μπουκάλια που μπορούσε να πιει και να μοιραστεί με τους φίλους και την οικογένειά του.

Όσο περισσότερες ετικέτες έβρισκε, τόσο περισσότερο μεγάλωνε το πάθος του, μέχρι που συγκέντρωσε περισσότερα από 9.000 μπουκάλια από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 150 ετικετών από σκωτσέζικα αποστακτήρια. Κατά τη στιγμή της πώλησης, η συλλογή θεωρήθηκε ευρέως η μεγαλύτερη και πιο ποικιλόμορφη στον κόσμο.

Το 2020, ο Πατ αποφάσισε ότι ήταν καιρός να αποχωριστεί τη συλλογή του, η οποία περιλάμβανε 5.000 single malts, 1.000 blended whisky και πάνω από 600 αμερικανικά ουίσκι, και να τη μοιραστεί με άλλους λάτρεις των αποσταγμάτων. Συνεργάστηκε με τον οίκο Whisky Auctioneer για να χωρίσει τη συλλογή σε 23 δημοπρασίες με θέματα όπως τα μπουκάλια της ιδιωτικής συλλογής Gordon & MacPhail και τα αμερικανικά ουίσκι. Οι δημοπρασίες διεξήχθησαν από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον περασμένο Νοέμβριο. Μόνο η τελευταία, που περιλάμβανε ένα μπουκάλι Springbank 1966 Local Barley και ένα Highland Park 50 χρόνων, απέφερε 1 εκατ. δολάρια.

«Η πώληση της συλλογής ήταν μια βαθιά συναισθηματική διαδικασία για μένα, καθώς ήταν ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου», είπε ο Pat στο The Spirits Business. «Αισθάνομαι ότι αυτό το απίστευτο ταξίδι έχει κορυφωθεί σε ένα κατάλληλο φινάλε με αυτά τα μπουκάλια να μπαίνουν ξανά στην αγορά, ώστε άλλοι άνθρωποι να μπορούν να τα απολαύσουν, ίσως με κάποια πρόσθετη γνώση που αποκτήθηκε στην πορεία».

Τα έσοδα από τις πωλήσεις δεν θα καταλήξουν μόνο στον τραπεζικό λογαριασμό του Pat. Πριν από την τελική δημοπρασία, επέλεξε μια σειρά από μπουκάλια, τα έσοδα από την πώληση των οποίων έγιναν δωρεά στη φιλανθρωπική οργάνωση Teenage Cancer Trust. Τα μπουκάλια κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 35.000 δολάρια ενώ η Whisky Auctioneer δεσμεύτηκε να συνεισφέρει 3.000 δολάρια επιπλέον.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ