Muhammad Ali: Σε δημοπρασία για 500.000 δολάρια η ρόμπα που φορούσε στη ρεβάνς με τον Sonny Liston

Το μπουρνούζι που φορούσε ο Muhammad Ali στη ρεβάνς με τον Sonny Liston, το 1965, βγήκε προς πώληση στην Goldin Auctions. Η ρόμπα δεν είναι αξιοσημείωτη μόνο γιατί φορέθηκε πριν από τον ιστορικό δεύτερο αγώνα του μποξέρ για τον τίτλο στα βαρέα βάρη, αλλά και επειδή είναι η πρώτη την οποία φόρεσε ο πυγμάχος ως Μοχάμεντ Άλι, μετά την αλλαγή του ονόματός του.
Muhammad Ali: Σε δημοπρασία για 500.000 δολάρια η ρόμπα που φορούσε στη ρεβάνς με τον Sonny Liston

Η ρόμπα είναι φτιαγμένη από λευκό βαμβακερό ύφασμα και έχει ραμμένο το όνομα «Muhammad Ali» με κόκκινη κλωστή στην πλάτη. Φορέθηκε από τον μεγαλύτερο πυγμάχο όλων των εποχών πριν από την πολυαναμενόμενη ρεβάνς του με τον Sonny Liston, στις 25 Μαΐου 1965, στο Youth Center στο Lewiston του Maine.

Διαβάστε ακόμα: Η απούλητη Porsche του Escobar και η άγνωστη εμπλοκή του στη Formula 1

Την προηγούμενη χρονιά, ο Ali είχε εξοργίσει τον Liston στο Μαϊάμι, καθώς ως αουτσάιντερ τον νίκησε με 7-προς-1 και ανακηρύχθηκε πρωταθλητής βαρέων βαρών WBC για πρώτη φορά. Σε εκείνον τον πρώτο αγώνα, ο Liston είχε αναγκαστεί να αποσυρθεί στον έκτο γύρο λόγω φλεγμονής στον ώμο, αλλά στη ρεβάνς ο Muhammad Ali τον έβγαλε νοκ άουτ στον πρώτο γύρο. Η εικόνα του Ali να στέκεται πάνω από τον ξαπλωμένο στο ταπί Liston, είναι μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες στην ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού.

Εικόνα
O Muhammad Ali πάνω από τον ξαπλωμένο στο ταπί Liston. Mία από τις πιο εμβληματικές εικόνες στην ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού (Πηγή: Associated Press)

Ο αγώνας ήταν επίσης ο πρώτος που έδωσε ο Muhammad Ali με αυτό το όνομα. Όταν οι δύο θρύλοι της πυγμαχίας συναντήθηκαν την πρώτη φορά, ήταν ακόμα γνωστός ως Cassius Clay. Ένα μήνα αφότου κέρδισε τον Liston στον πρώτο αγώνα, ο πυγμάχος ανακοίνωσε ότι απαρνιόταν αυτό το «όνομα σκλάβου» και ότι στο εξής θα ήταν γνωστός και θα αγωνιζόταν ως Muhammad Ali.

«Δεν μπορούμε να τονίσουμε την ιστορική σημασία αυτού του ρούχου, όχι μόνο για τη σύνδεσή του με έναν από τους μεγαλύτερους αγώνες στην ιστορία της πυγμαχίας, αλλά και για τον πολιτιστικό αντίκτυπο που είχαν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του Ali όταν φόρεσε αυτή τη ρόμπα, δηλώνοντας στον κόσμο ότι ήταν πλέον ο Muhammad Ali», αναφέρει η Goldin Auctions στην επίσημη λίστα δημοπρασίας.

Οι προσφορές για το μπουρνούζι του διάσημου πυγμάχου θα γίνονται δεκτές μέχρι το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου. To ύψος τους έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 150.000 δολάρια (που είναι στην πραγματικότητα 180.000 αν συμπεριληφθεί και η προμήθεια που πρέπει να καταβληθεί στον δημοπράττη από τον αγοραστή), αλλά η τελική τιμή αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 500.000 δολάρια, σύμφωνα με το TMZ Sports. Λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιοκτήτη και την ιστορική σημασία του, δεν θα ήταν σοκ ακόμη κι αν η τελική τιμή πώλησης ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό το νούμερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ