McLaren F1: Το πιο ακριβό αυτοκίνητο που πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2021

Μια McLaren F1 του 1995, ένα από τα πιο βραβευμένα συλλεκτικά κομμάτια τόσο για τη σπανιότητα όσο και για τη θέση του στην ιστορία των τεσσάρων τροχών, έγινε το πιο ακριβό αυτοκίνητο που δημοπρατήθηκε το 2021 αλλά και η πιο ακριβή McLaren F1 που πουλήθηκε ποτέ. 
McLaren F1: Το πιο ακριβό αυτοκίνητο που πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2021

Η McLaren F1 είναι δημιούργημα του Gordon Murray, ενός από τους μεγαλύτερους μηχανικούς αυτοκινήτων όλων των εποχών. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα επιθυμητό είναι ο κινητήρας του: ένας ατμοσφαιρικός V12 κινητήρας 6,1 λίτρων που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την BMW.

Διαβάστε ακόμα: Πωλείται το «Bumblebee» και τα άλλα Transformers αυτοκίνητα!

Η ανάπτυξη του BMW V12 είναι μια ιστορία από μόνη της. Ο ίδιος ο Murray δεν είχε αρκετό προϋπολογισμό για να αναπτύξει τον δικό του κινητήρα για την F1, κι έτσι αναζήτησε μερικούς από τους καλύτερους κατασκευαστές κινητήρων στον κόσμο για να αναλάβουν την κατασκευή.

Εικόνα

Έχοντας μια λίστα υψηλών απαιτήσεων για τον κινητήρα, ο Murray δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς. Αφού απορρίφθηκε από τη Honda, στη συνέχεια στράφηκε στον φίλο του, Paul Rosche, της BMW M, ο οποίος τελικά ανέλαβε την πρόκληση.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Murray, ο κινητήρας έπρεπε να είναι V12, ατμοσφαιρικός, να αποδίδει τουλάχιστον 100 ίππους ανά λίτρο και να έχει υψηλές στροφές. Η ομάδα της BMW M κατάφερε να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις του, και το τελικό αποτέλεσμα να επαινεθεί ως αριστούργημα και ένας από τους καλύτερους κινητήρες όλων των εποχών.

Εικόνα

Η F1 θεωρείται από πολλούς ως το πρώτο hypercar. Με μόλις 106 μοντέλα, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1992 και 1998, συγκαταλέγεται ως ένα από πολυτιμότερα αυτοκίνητα στον κόσμο. Το συγκεκριμένο όχημα διακρίνεται από τη χαρακτηριστική βαφή Creighton Brown, η οποία συνοδεύεται από ένα κομψό ανοιχτό καφέ και μαύρο εσωτερικό, ενώ το κοντέρ του έχει γράψει μόλις 243 μίλια (391 χλμ).

Η McLaren F1 που έσπασε τα ρεκόρ πουλήθηκε σε δημοπρασία στις 14 Αυγούστου από τον οίκο δημοπρασιών Gooding & Company.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ