Ιρλανδικό ουίσκι: Ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών για το δημοφιλές απόσταγμα

Οι πωλήσεις ιρλανδικού ουίσκι έσπασαν κάθε ρεκόρ το 202, σημειώνοντας υψηλό όλων των εποχών. Σύμφωνα με την Irish Whisky Association, η ανάπτυξη, η αύξηση της κατανάλωσης στην Ινδία και η κατάργηση των δασμών οδήγησαν σε μια αστρική χρονιά για το απόσταγμα.
Ιρλανδικό ουίσκι: Ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών για το δημοφιλές απόσταγμα

Τα αποστακτήρια ουίσκι της Ιρλανδίας, του «Σμαραγδένιου Νησιού» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, γνώρισαν σοβαρή ανάκαμψη το 2021, σύμφωνα με διαπιστώσεις που πραγματοποίησε για το τέλους έτους η Irish Whisky Association (IWA). Οι παγκόσμιες πωλήσεις ανέκαμψαν τους τελευταίους 12 μήνες, οδηγώντας σε αυτό που ο IWA χαρακτήρισε «υψηλό όλων των εποχών».

Διαβάστε ακόμα: Πώς το ιαπωνικό ουίσκι έγινε το πιο πολυπόθητο απόσταγμα στον πλανήτη

Όπως και για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, έτσι και για την ιρλανδική βιομηχανία ουίσκι, το 2020 ήταν μια χρονιά που σίγουρα πρέπει να ξεχαστεί. Η κατάρρευση του ταξιδιωτικού λιανικού εμπορίου (άνθρωποι που αγοράζουν οινοπνευματώδη ποτά σε καταστήματα αφορολογήτων ειδών στο αεροδρόμιο) που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, οδήγησε σε πτώση 4% στις παγκόσμιες πωλήσεις. Αν και η IWA δεν ανακοίνωσε ακριβή αριθμό, δηλώνει ότι υπήρξε μια «ισχυρή διψήφια ποσοστιαία ανάκαμψη» στις φετινές πωλήσεις, στέλνοντας ένα νέο μήνυμα υψηλής απόδοσης στους κατασκευαστές ουίσκι της χώρας.

Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι για την καλή απόδοση της χρονιάς, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Ένωσης. Το πρώτο είναι η ανάπτυξη που σημειώνει το ιρλανδικό ουίσκι στην Ινδία. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 106% τους πρώτους 10 μήνες του έτους σε σύγκριση με το σύνολο του 2020.

Ακολουθεί η άρση των δασμών στη Νιγηρία (η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά του ιρλανδικού ουίσκι) και στις ΗΠΑ, καθώς και η μείωση των επαρχιακών εισφορών στον Καναδά. Τέλος, υπήρξε καταστολή των παραβιάσεων της γεωγραφικής ένδειξης ιρλανδικού ουίσκι και περισσότερο από το 90% των παγκόσμιων πωλήσεων υπόκεινται πλέον σε νομική προστασία.

Εικόνα

«Το 2021, η Ένωσή μας εξασφάλισε σημαντικά επιτεύγματα στο διεθνές εμπόριο, διευθετώντας θέματα προστασίας και ρυθμιστικές διαδικασίες, τα οποία ωφελούν ολόκληρη τη βιομηχανία ιρλανδικού ουίσκι», δήλωσε ο William Lavelle, επικεφαλής της IWA. «Με την ενεργή δέσμευση και τη συμβολή των πολλών εταιρειών-μελών μας, προσβλέπουμε να επιτύχουμε περισσότερα το 2022».

Όσο δυνατό και αν αποδείχθηκε το 2021, η IWA ελπίζει ότι είναι μόνο η αρχή. Αν και οι προσπάθειες της Ένωσης να ανεβάσει το προφίλ και τη θέση του ιρλανδικού ουίσκι σίγουρα φαίνεται να αποδίδουν, λέει ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να εξασφαλιστεί η θέση του ως μία από τις κορυφαίες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών στον κόσμο.