Το νέο Limited Edition πικάπ του Brian Eno θα σας ταξιδέψει στο σύμπαν

Ο καλλιτέχνης και μουσικός Brian Eno, σε συνεργασία με τη βρετανική γκαλερί Paul Stolper, παρουσίασε ένα νέο πικάπ περιορισμένης έκδοσης που αλλάζει χρώματα. Μια ψυχεδελική σύγχρονη «εκδοχή» της κλασικής συσκευής που πέρα από την εκπληκτική αναπαραγωγή ήχου μεταμορφώνει και ολόκληρη την ατμόσφαιρα του χώρου.
Το νέο Limited Edition πικάπ του Brian Eno θα σας ταξιδέψει στο σύμπαν

Ο Brian Eno είναι πολύπλευρη προσωπικότητα: συνθέτης, συγγραφέας, παραγωγός δίσκων, εικαστικός καλλιτέχνης, μουσικός και αυτοαποκαλούμενος «μη μουσικός».

Διαβάστε ακόμα: Το iPhone 13 των 7.000 δολαρίων έχει εξαρτήματα του πρώτου κινητού της Apple

Μία από τις πιο καινοτόμες φιγούρες της πειραματικής ποπ, υπήρξε μέλος των Roxy Music, συνεργάστηκε με τους David Bowie, U2, Coldplay, Laurie Anderson και Grace Jones και επινόησε τον όρο «ambient music».

Εικόνα

Από τη δεκαετία του 1970, η εικαστική τέχνη του Eno έχει αφιερωθεί στις δυνατότητες του φωτός. Με βάση τα μοτίβα του Φωτός και του Διαστήματος, τον Μοντριάν, τον σουπρεματισμό και τη ρωσική πρωτοπορία των αρχών του 20ού αιώνα, το έργο του Eno υπνωτίζει τις αισθήσεις, βυθίζοντας θεατές και ακροατές σε μια διαλογιστική, αποστασιοποιημένη κατάσταση. Έχει εγκαταστήσει έργα στα πανιά της Όπερας του Σίδνεϊ, το τηλεσκόπιο Lovell στην τράπεζα Jodrell ενώ δημιούργησε επίσης θεραπευτική μουσική και εγκαταστάσεις φωτός για νοσοκομεία.

Εικόνα
H Όπερα του Σίδνεϊ φωτισμένη από τον Brian Eno, κατά τη διάρκεια του Luminous Festival, το 2009 (Πηγή: Shutterstock)

Μαζί με χαρακτικά, φακοτυπίες και ηχητικά έργα, ο Eno είναι γνωστός για τα καλειδοσκοπικά φωτιστικά του που «παρασύρουν απρόσκοπτα σε άπειρους συνδυασμούς σαγηνευτικών αυτοπαραγόμενων χρωματικών τοπίων» -όπως λέει ο ίδιος-, χρησιμοποιώντας μια σειρά από φώτα LED.

Εικόνα

Με παρόμοιο σκεπτικό, ο καλλιτέχνης μόλις αποκάλυψε ένα νέο πικάπ, σε συνεργασία με την γκαλερί Paul Stolper του Λονδίνου. «Το φως που πηγάζει από τη συσκευή είναι απτό, σαν να πιάστηκε σε ένα σύννεφο ατμών», είπε ο Eno για το πικάπ. «Καθίσαμε να παρακολουθούμε για αιώνες, συγκινημένοι από αυτή την εντελώς νέα εμπειρία του φωτός ως φυσική παρουσία». Το πικάπ κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση 50 τεμαχίων, και είναι ένα ψυχεδελικό και εξελισσόμενο μείγμα ήχου και οράματος, ένα έργο τέχνης από μόνο του.

Εικόνα

«Μια από τις μεγάλες ανακαλύψεις της θεωρίας της εξέλιξης είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε με απλά πράγματα το οποίο στην πορεία γίνονται πολύπλοκα. Αυτό είναι αδιανόητο - είναι ένα από αυτά τα πράγματα που ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να καταλάβει αμέσως. Δεν έχει νόημα μέχρι να το δεις. Αυτό το μικρό πράγμα, που δεν είναι κάτι σύνθετο, παράγει αυτόν τον εξαιρετικά περίπλοκο συνυφασμένο, αλληλοεξαρτώμενο κόσμο», δηλώνει εμφατικά ο Eno.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «απόκοσμο» πικάπ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της γκαλερί Paul Stolper, κάνοντας κλικ εδώ.