Titanic Expedition: To υποβρύχιο της OceanGate σας πάει στον «Τιτανικό» με εισιτήριο 250.000 δολάρια

Για 250.000 δολάρια η αποστολή της OceanGate Expeditions θα σας μεταφέρει 3.800 μέτρα στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού για να εξερευνήσετε τα συντρίμμια του «Τιτανικού».
Titanic Expedition: To υποβρύχιο της OceanGate σας πάει στον «Τιτανικό» με εισιτήριο 250.000 δολάρια

Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από την ημέρα που ο «Τιτανικός», το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του, χάθηκε μια για πάντα στην παγωμένη θάλασσα του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού.

Διαβάστε ακόμα: Ο γύρος του κόσμου σε εννέα μήνες με την Royal Caribbean

Ήταν 15 Απριλίου 1912, πέντε μόλις ημέρες μετά την έναρξη του παρθενικού ταξιδιού του, όταν το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο βυθίστηκε, έπειτα από σφοδρή πρόσκρουση σε ένα παγόβουνο. Απο την τραγική εκείνη νύχτα μέχρι σήμερα, δεκάδες θρύλοι αναδύθηκαν από το ναυάγιο του «Τιτανικού RMS», δίνοντας αφορμή για δημοσιεύματα, ταινίες και φυσικά νέες έρευνες.

Εικόνα
Το ναυάγιο του «Τιτανικού» σε βάθος 3.800 μέτρων στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, γίνεται πλέον επισκέψιμο, 110 σχεδόν χρόνια μετά την καταστροφή (Πηγή: OceanGate Expeditions)

Από τις συνθήκες και τις αιτίες του ναυαγίου ενός κολοσσού που είχε τη φήμη του «αβύθιστου» μέχρι την μπάντα του πλοίου που συνέχιζε να παίζει ενώ εκείνο βυθιζόταν, οι μικρές ιστορίες που ξεπηδούν μέσα από το τσακισμένο σκαρί του «Τιτανικού» μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο εμβαθύνεις, τόσο περισσότερα ανακαλύπτεις.

Εικόνα
Η πλώρη του «Τιτανικού» μέσα από το φινιστρίνι του υποβρυχίου «Titan» της OceanGate Expeditions (Πηγή: OceanGate Expeditions)

Αν λοιπόν ο «Τιτανικός» και η κακή του μοίρα πάντα σας κέντριζαν το ενδιαφέρον, τότε ήρθε η ώρα να γεμίσετε τις βαλίτσες σας και να αδειάσετε τα πορτοφόλια σας, για να κατευθυνθείτε στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού, στο μόνιμο πλέον αγκυροβόλιο του θρυλικού πλοίου. Η OceanGate Expeditions αναλαμβάνει να σας μεταφέρει εκεί, στο πλαίσιο της δεύτερης ετήσιας αποστολής της με τον τίτλο «The Titanic Expedition», αντί ενός εισιτηρίου 250.000 δολαρίων.

Οι αποστολές, διάρκειας οκτώ ημερών, οι οποίες συνήθως διεξάγονται από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, μεταφέρουν εξερευνητές ή φανατικούς της περιπέτειας με το πλοίο αποστολής της OceanGate από το St John's στο Newfoundland του Καναδά, 370 μίλια μακριά, στον τόπο του ναυαγίου του «Τιτανικού».

Εικόνα
Το υποβρύχιο «Titan» της OceanGate Expeditions μπορεί να ματαφέρει έως 5 άτομα (Πηγή: OceanGate Expeditions)

Κάθε κατάδυση διαρκεί οκτώ έως δέκα ώρες σε ένα υποβρύχιο κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και τιτάνιο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει μέχρι πέντε άτομα. Το τεχνολογικά προηγμένο υποβρύχιο «Titan» είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για τις ανάγκες της εξερεύνησης, ενώ χάρη στις προηγμένης λειτουργίας κάμερες που διαθέτει, οι ειδικοί μπορούν να προσδιορίσουν τόσο το ρυθμό αποσύνθεσης του ναυαγίου όσο και να αξιολογήσουν τη θαλάσσια ζωή σε αυτό.

Εικόνα
Χάρη στις προηγμένης λειτουργίας κάμερες που διαθέτει το υποβρύχιο «Titan» οι ειδικοί μπορούν να προσδιορίσουν το ρυθμό αποσύνθεσης του ναυαγίου (Πηγή: OceanGate Expeditions)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της OceanGate Expeditions, Stockton Rush, «οι ειδικοί της αποστολής βοήθησαν το πλήρωμά μας να συγκεντρώσει και να εξετάσει τόσα terabytes φωτογραφιών και βίντεο πολύ υψηλής ανάλυσης του “Τιτανικού” και του πεδίου του ναυαγίου που δεν είχαν συλλεχθεί μέχρι τώρα».

Εικόνα
Oι ειδικοί της αποστολής εξετάζουν όλο το οπτικό υλικό που συλλέγεται από τις καταδύσεις του «Τitan» (Πηγή: OceanGate Expeditions)

Μάλιστα, ο βετεράνος κυβερνήτης υποβρυχίων P.H. Nargolet, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του OceanGate το 2021, σχολίασε στο website geekwire.com ότι «τα τελευταία 30 χρόνια, έχω ολοκληρώσει περισσότερες από 30 καταδύσεις στον “Τιτανικό”. Η πλώρη είναι το πιο συναρπαστικό μέρος του. Χρόνο με το χρόνο, έχω δει μεγάλη επιδείνωση. H φθορά δεν επιταχύνεται, αλλά μπορεί κανείς να διακρίνει ότι είναι μεγαλύτερη στο εξωτερικό απ’ ό,τι στο εσωτερικό του πλοίου, καθώς το ναυάγιο αποσυντίθεται. Επίσης, ο ιστός έχει πέσει πλέον στο κατάστρωμα».

Εικόνα
H φθορά και η αποσύνθεση είναι μεγαλύτερη στο εξωτερικό απ’ ό,τι στο εσωτερικό του ναυαγίου (Πηγή: OceanGate Expeditions)

Πάντως, πέρα από τις επιστημονικές διαπιστώσεις των αποστολών της OceanGate Expeditions, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι το διασημότερο ναυάγιο στον πλανήτη δεν θα βρίσκεται για πάντα εκεί. Άρα αν είναι να διαλέξετε μεταξύ ταξιδιών στο βυθό ή στο διάστημα, ίσως θα πρέπει να δώσετε ένα ελαφρύ προβάδισμα στο πρώτο.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και κρατήσεις μπορείτε να επισκεφθείτε το website της OceanGate Expeditions, ενώ μια μικρή γεύση από την εμεπιρία μπορείτε να πάρετε από το παρακάτω video.