Διαμάντι 2,3 εκατ. ευρώ η «άχρηστη πέτρα» που θα πέταγε η γιαγιά στα σκουπίδια

Διαμάντι 34 καρατίων αποδείχθηκε ότι ήταν το «κόσμημα στολής» που είχε αγοράσει από παζάρι μια γιαγιά στην Αγγλία και ετοιμαζόταν να το πετάξει στα σκουπίδια. Βγαίνει τώρα σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσει τελική τιμή 2,7 εκατ. ευρώ λόγω της σπανιότητάς του.
Διαμάντι 2,3 εκατ. ευρώ η «άχρηστη πέτρα» που θα πέταγε η γιαγιά στα σκουπίδια

Ένα εξαιρετικά σπάνιο διαμάντι 34 καρατίων, ο ιδιοκτήτης του οποίου πίστευε ότι ήταν ένα φτηνό κόσμημα κοστουμιών, έχει εκτιμηθεί ότι αξίζει 2,3 εκατ. ευρώ. από τον οίκο δημοπρασιών Featonby's. Το τεράστιο πετράδι, σύμφωνα με το BBC, το οποίο έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα νόμισμα 1 ευρώ, ανήκει σε μια 70χρονη που ζει στη Βόρεια Αγγλία.

Διαβάστε ακόμα: 8,25 εκατ. δολάρια για το παλαιότερο γραμματόσημο του κόσμου

Η ιδιοκτήτρια, η οποία θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ότι δεν θυμάται από πού αγόρασε την πέτρα, αλλά πιστεύει ότι μπορεί να την είχε πάρει από μια υπαίθρια αγορά. Καθώς καθάριζε το σπίτι της στο Northumberland, η εκούσια συλλέκτρια διαμαντιών παραλίγο να πετάξει την «πέτρα» στα σκουπίδια, προτού ένας γείτονας της προτείνει να την πάει για εκτίμηση σε κάποιον ειδικό.

Εικόνα
Η «πέτρα» που αποδείχθηκε θησαυρός 2,3 εκατ. ευρώ (Πηγή: Featonby's)

«Η κυρία ήρθε με μια τσάντα κοσμήματα για να μου τα αφήσει. Ήταν περαστική και βιαζόταν επειδή είχε άλλο ραντεβού στην πόλη», είπε στο BBC ο Mark Lane, ένας από τους δημοπράτες του οίκου Featonby's. «Το διαμάντι ήταν σε ένα κουτί μαζί με το γαμήλιο βραχιόλι της και μερικά άλλα κοσμήματα χαμηλής αξίας».

Ο Lane αρχικά πίστεψε ότι πρόκειται για κάποιου είδους ζιρκόν, αξίας περίπου 2.300 ευρώ. Το άφησε στο γραφείο του για μερικές μέρες πριν προχωρήσει σε ενδελεχή εκτίμηση. Προς μεγάλη του έκπληξη, το μηχάνημα αναγνώρισης διαμαντιών έβγαλε αμέσως θετικό αποτέλεσμα. Το διαμάντι στάλθηκε στη συνέχεια σε ειδικούς στο Εργαστήριο Διαβάθμισης Διαμαντιών HRD στην Αμβέρσα του Βελγίου, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ήταν πράγματι ένα διαμάντι χρώματος H VS1, 34,19 καρατίων και αξίας 2,3 εκατ. ευρώ.

Εικόνα
Η τελική τιμή του «Secret Stone αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2,2 και 2,7 εκατ. ευρώ (Πηγή: Featonby's)

Το «καυτό» πετράδι δεν θα επιστρέφει φυσικά στο κουτί με τα φτηνά κοσμήματα όπου το είχε φυλαγμένο η ιδιοκτήτριά του. Ο Lane θα δημοπρατήσει το διαμάντι στις 30 Νοεμβρίου στη δημοπρασία του οίκου Featonby's με τον εύστοχο τίτλο «The Secret Stone». Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, αναμένεται η τελική τιμή του αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2,2 και 2,7 εκατ. ευρώ.

Εικόνα
Το έγγραφο αυθεντικότητας που συνοδεύει το διαμάντι από ​​​​​​το εργαστήριο Διαβάθμισης Διαμαντιών HRD στην Αμβέρσα του Βελγίου (Πηγή: Featonby's)

«Το χρώμα, η διαύγεια, το μέγεθος… για να βρεις ένα τέτοιο διαμάντι 34 καρατίων είναι πραγματικά απίθανο», προσθέτει ο Lane. Προσέχετε λοιπόν τι πρόκειται να πετάξετε στα σκουπίδια σας, θα προσθέταμε εμείς. Περισσότερα για τη δημοπρασία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του οίκου Featonby's.