Το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας διευρύνεται

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας διευρύνεται
Η Ολλανδία πρότεινε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία στο επερχόμενο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ απέδειξε ότι το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας διευρύνεται.

Στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης φάνηκε ένας συνασπισμός χωρών που πλέον ζητούν ανοιχτά την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Στο μπλοκ αυτό, πλην Ελλάδας και Κύπρου, συμμετέχουν πλέον και οι Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Εσθονία. Μάλιστα η Ολλανδία πρότεινε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία στο επερχόμενο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ και ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως αναμένονται αποφάσεις από την ΕΕ. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Μπορέλ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ο χρόνος τελειώνει, πλησιάζουμε σε ένα σημείο-ορόσημο» στη σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, προσθέτοντας πως η συμπεριφορά της Άγκυρας «διευρύνει το χάσμα» που την χωρίζει από την Ένωση. «Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας» σημείωσε ακόμη, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσεις τον επόμενο μήνα». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολύ αρνητικά γεγονότα» αναφερόμενος στην επίσκεψη Μπορέλ στα Βαρώσια, ενώ για ακόμη μια φορά εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνεχιζόμενες παράνομες προκλητικές τουρκικές ενέργειες. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1-2 Οκτωβρίου είχε αποφασίσει να ξεκινήσει ένα «θετικό διάλογο» με την Τουρκία, υπό τον σαφή όρο «ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε εποικοδομητικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι παράνομες ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τονίζεται στην ανακοίνωση, υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό ότι, η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο, κλιμακώνοντας τις παράνομες ενέργειες της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ουσιαστικά αγνοεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων της με την ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων δείχνει «κυρώσεις»

Κοινή διαπίστωση των υπουργών Εξωτερικών ήταν πως η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα απέδειξε πως δεν ενδιαφέρεται για αξιοποίηση του παραθύρου ευκαιρίας που δόθηκε εφόσον επιλέγει την κλιμάκωση των ενεργειών της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνέλθει τον Δεκέμβριο θα συζητήσει τις εξελίξεις και θα λάβει αποφάσεις με βάση τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Μέρκελ: «Τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα θέλαμε»

Η χώρα που αναμένεται να ξεκλειδώσει τις κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα είναι η Γερμανία. Το Βερολίνο μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου μήνα κρατούσε στάση αναμονής, προφανώς όμως στην Γερμανική πρωτεύουσα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπάρχει κόπωση από τη συμπεριφορά της Άγκυρας. Ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ. Η γερμανίδα Καγκελάριος είπε πως «Τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα θέλαμε».

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider