Καμία πρόθεση για διάλογο από την πλευρά της Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμία πρόθεση για διάλογο από την πλευρά της Τουρκίας
Σαφή εικόνα των προθέσεων της Άγκυρας αποκτά πλέον η Αθήνα μετά την επέκταση της Τουρκικής NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νότια του Καστελόριζου μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

Η χθεσινή επέκταση της Τουρκικής NAVTEX μέχρι τις 23 Νοεμβρίου ανέδειξε τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας.

Σαφή εικόνα των προθέσεων της Άγκυρας αποκτά πλέον η Αθήνα μετά την επέκταση της Τουρκικής NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νότια του Καστελόριζου μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

Για την ελληνική πλευρά γίνεται πλέον ξεκάθαρο το ότι το τηλεφώνημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσολου στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια το πρωί της Κυριακής ήταν προσχηματικό, αφού στην επικοινωνία των δυο ανδρών το Τουρκικό αίτημα αφορούσε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι δυο χώρες θα κάνονταν ξανά στο τραπέζι για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Σε μια άλλη βέβαια ανάγνωση, οι κινήσεις Τσαβούσογλου οφείλονται στην διαφορετική πολιτική του Τουρκικού ΥΠΕΞ σε σχέση με την κεντρική γραμμή που εκπέμπει η Τουρκική Προεδρία. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών “αδειάστηκε” από την Προεδρία, ενώ είναι γνωστό πως οι σχέσεις του με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δεν είναι καλές.

Στην Άγκυρα βέβαια δεν είδαν με καλό μάτι την ανακοίνωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, κι η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώθηκε στην σχετική ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφτεί - στο τελευταίο του ταξίδι εκτός ΗΠΑ πριν λήξει η θητεία του - τη Γαλλία, πριν μεταβεί στην Τουρκία και στη συνέχεια στη Γεωργία, στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ.

Ικανοποίηση στην Αθήνα για Αλ Σίσι, προβληματισμός για Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι και τη στενή συνεργασία των δυο χωρών στο κοινό σχήμα με Κύπρο και Ισραήλ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις δηλώσεις του ο Αιγύπτιος Πρόεδορς στην προσπάθεια της Άγκυρας να απειλήσει την Ευρώπη μέσω της Ισλαμικής τρομοκρατίας, γεγονός στο οποίο είχε αναφερθεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Την ίδια στιγμή πάντως προβληματισμό προκαλεί η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρμεντ για το καθεστώς του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, αλλά κυρίως, αναφορικά με το θέμα των θαλασσίων συνόρων και της κυριαρχίας. Η Αθήνα μέσω διπλωματικών πηγών απάντησε ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει ρυθμιστεί με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, ενώ φρόντισε να υπενθυμίσε πως τα «εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων, τα οποία έχουν αποτυπωθεί επανειλημμένως, αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider