Ελληνοτουρκικά: Οι κινήσεις της Άγκυρας θα κρίνουν τα επόμενα βήματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνοτουρκικά: Οι κινήσεις της Άγκυρας θα κρίνουν τα επόμενα βήματα
Η ελληνική πλευρά παραπέμπει στις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας για να διαφανεί, αν όντως έχει επέλθει αποκλιμάκωση που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για διερευνητικές επαφές.

Αντιφατικά μηνύματα εξακολουθεί να στέλνει η Άγκυρα, λίγες ώρες μετά την απόσυρση του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας.

Ενώ όπως όλα δείχνουν οι διπλωματικές πιέσεις με φόντο και την απειλή των κυρώσεων ανάγκασαν τον Ταγίπ Ερντογάν να επανεξετάσει τη στρατηγική του και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του διατηρούν την ένταση απορρίπτοντας τα περι οπισθοχώρησης και βάλλοντας εκ νέου κατά της Αθήνας. «Δεν αρκεί μια κίνηση, περιμένουμε να δούμε συνέπεια και συνέχεια» είναι το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης την ώρα που και οι Βρυξέλλες κρατούν ανοιχτό το θέμα των κυρώσεων ζητώντας το οριστικό τέλος των μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπορεί το Oruc Reis να επέστρεψε στον κόλπο της Αττάλειας μετά από την παρατεταμένη πλεύση πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, Τούρκοι αξιωματούχοι, όμως, συνεχίζουν τις αμφίσημες δηλώσεις, προκειμένου να μην δώσουν μήνυμα υποχώρησης στην τουρκική κοινή γνώμη. Κορυφαία στελέχη όπως ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν ή ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου υποστηρίζουν πως Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα οπισθοχώρησης και να εμπλακούν σε ένα διάλογο δίχως όρους με την Άγκυρα.

Η ελληνική πλευρά παραπέμπει στις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας για να διαφανεί, αν όντως έχει επέλθει αποκλιμάκωση που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για διερευνητικές επαφές. «Περιμένουμε να δούμε συνέπεια και συνέχεια» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Η Αθήνα περιμένει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα και να διαπιστώσει έμπρακτη αποκλιμάκωση τόσο στο πεδίο, όσο και σε επίπεδο ρητορικής. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σπεύδει σχεδόν να προκαταλάβει ότι το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων είναι λήξαν, με την Κομισιόν να απαντά ότι εξακολουθεί να περιμένει να δει έμπρακτη αποκλιμάκωση στο πεδίο. Και μπορεί πέντε από τα πολεμικά πλοία που συνόδευαν το Ορούτς Ρεις να αποχώρησαν για τους ναυστάθμους, αρκετά τουρκικά πολεμικά, όμως, παραμένουν ανεπτυγμένα στην περιοχή, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν με τη σειρά τους επί τόπου και σε πλήρη επιφυλακή δια παν ενδεχόμενο.

Έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρικών σχολιάζουν στο reader.gr πως αν δεν αλλάξει κάτι από σήμερα μέχρι τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με πιθανότερο σενάριο μια έκκληση για περαιτέρω αποκλιμάκωση ή κάποιες προειδοποιήσεις κατά της Τουρκίας.

Επικοινωνία Πομπέο - Τσαβούσογλου

Αργά χθες το βράδυ συνομίλησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τον Μάϊκ Πομπέο, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ δυο εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη Πομπέο στη Λευκωσία. Παρά το ότι οι δυο πλευρές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος, θεωρείται βέβαιο πως ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του την επιθυμία των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση κι επανέναρξη των συζητήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider