Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη
Ολιγοήμερη μετάθεση της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade, από τις 30 Απριλίου που προγραμματιζόταν αρχικά, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες δοκιμές.

Στην τελική ευθεία έχει μπει η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της νέας πλωτής μονάδας «υποδοχής» φορτίων LNG της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάιο. Όπως είχε γράψει το Insider.gr, ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η εμπορική «πρεμιέρα» θα γινόταν στις 30 Απριλίου, ωστόσο η ημερομηνία αυτή μετατέθηκε κατά λίγες ημέρες αργότερα, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τελικές δοκιμές της υποδομής.

Με την εκκίνηση του έργου, η χώρα μας θα αποκτήσει δεύτερο σημείου εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, μετά το τερματικό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Η υποδομή αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Υπενθυμίζεται ότι οι δοκιμαστικοί έλεγχοι ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου, με την έλευση του πρώτου commissioning cargo, το οποίο παρέδωσε η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της Gastrade. Υπενθυμίζεται ότι στη μετοχική σύνθεση της Gastrade δίνουν επίσης το «παρών» η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρος και ιδρύτριας μέτοχος, ο ΔΕΣΦΑ, η Gaslog και η βουλγαρική Bulgartransgaz.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στελέχους της Gastrade στην ιστοσελίδα LNG Prime, ήδη έχει προγραμματιστεί το πρώτο φορτίο LNG που θα εγκαινιάσει την εμπορική λειτουργία του έργου. Το φορτίο θα καταφθάσει στα μέσα Μαΐου, ώστε να εγχυθεί στο ελληνικό σύστημα και να διοχετευθεί στον παραλήπτη του, αφότου πρώτα το φυσικό αέριο επαναεριοποιηθεί.

Εξαγωγικός προσανατολισμός

Ο προσανατολισμός του FSRU της Gastrade είναι περισσότερο εξαγωγικός, με την πλειονότητα των εισαγωγών LNG να προορίζονται για τις υπόλοιπες αγορές της νότιας και κεντρικής Ευρώπης. Μάλιστα, η υποδομή στην πρωτεύουσα του Έβρου θα δώσει για πρώτη φορά πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, ή θα διευκολύνει έτι περαιτέρω τις εισαγωγές, σε μία μεγάλη σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.

Επομένως, όπως έχει γράψει το insider.gr, με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη και σε σημαντικό βαθμό με τη συνδρομή του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» (μέρος του οποίου αποτελεί ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας), το καύσιμο θα μπορεί να μεταφερθεί από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Κατά συνέπεια, το FSRU Αλεξανδρούπολης θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφαλτήριο ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο (hub) φυσικού αέριου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της θέσης της.

Προς διεύρυνση η μετοχική σύνθεση

Την ίδια στιγμή, όπως έχει γράψει το Insider.gr, μέρος στη μετοχική σύνθεση της Gastrade, φορέα διαχείρισης του FSRU Αλεξανδρούπολης, επιδιώκει η Ρουμανία. Πιο συγκεκριμένα, η βαλκανική χώρα στοχεύει να αποκτήσει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας η οποία ανέπτυξε και θα λειτουργεί τη νέα πλωτή μονάδα «υποδοχής» φορτίων LNG.

Πιθανότερο σενάριο είναι η είσοδος της χώρας στο FSRU να πραγματοποιηθεί μέσω της κρατικής Transgaz, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Ρουμανία. Η στάση των 5 υφιστάμενων μετόχων είναι θετική στην προοπτική διεύρυνσης της σύμπραξης, κάτι που σημαίνει πως εκτός απροόπτου το σχήμα θα διευρυνθεί περαιτέρω, με έναν έκτο συμμετέχοντα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρόκειται για τη δεύτερη βαλκανική χώρα -μετά τη Βουλγαρία μέσω της Bulgartransgaz- που θα έχει μετοχική παρουσία στο έργο. Το γεγονός αυτό δείχνει τη σημασία που έχει η νέα πλωτή μονάδα για τη διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας με φυσικό αέριο όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider