Αντιφατικά μηνύματα από τους Τούρκους για το Oruc Reis

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιφατικά μηνύματα από τους Τούρκους για το Oruc Reis
Η απόφαση της Άγκυρας να μην ανανεώσει τη NAVTEX των δραστηριοτήτων του Oruc Reis, κυριολεκτικά λίγο πριν την εκπνοή της προηγούμενης, είναι αποτέλεσμα των εντατικών διπλωματικών πιέσεων των τελευταίων ημερών.

Στην απόσυρση του ερευνητικού Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Kαστελόριζου, προχώρησαν το βράδυ του Σαββάτου οι Τούρκοι, αλλά χθες το μεσημέρι σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Υπουργός Άμυνας του Ερντογάν, Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για σχέδιο που προβλέπει κινήσεις μπρος και πίσω και διεμήνυσε προκλητικά ότι η Άγκυρα δεν θα απεμπολίσει τα δικαιώματά της στην περιοχή. Από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός στην εφ όλης της ύλης συνέντευξή του και πριν ακόμα γίνουν γνωστές οι προκλητικές δηλωσεις Ακαρ, χαρακτήρισε θετικό βημα την αποχώρηση του Oruc Reis αλλά τόνισε ότι χρειάζεται υπομονή προκειμένου να αναψει πράσινο φως για διάλογο, για να σιγουρευτουν όπως είπε, η αποκλιμάκωση της έντασης να είναι ειλικρινής και διαρκης. Ενώ δεν απέκλεισε να έχει και ο ιδιος σε επόμενη φάση συναντηση με τον Ερντογάν.

Η απόφαση της Άγκυρας να μην ανανεώσει τη NAVTEX των δραστηριοτήτων του Oruc Reis, κυριολεκτικά λίγο πριν την εκπνοή της προηγούμενης, είναι αποτέλεσμα των εντατικών διπλωματικών πιέσεων των τελευταίων ημερών. Η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ χαρακτήρισε την απόσυρση του τουρκικού σκάφους ως αναστολή των ερευνών του λόγω διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει στο ΝΑΤΟ, διαπραγματεύσει τις οποίες η Αθήνα έχει διαψεύσει επανειλλημένως, σχολιάζοντας πως η μόνη ελληνική εμπλοκή ήταν οι γραπτές παρατηρήσεις του Αντιπροσώπου στο μηχανισμό απεμπλοκής που έχει προτείνει η Συμμαχία. Ο Πρωθυπουργός πάντως από το βήμα της ΔΕΘ χαιρέτισε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς την ένα θετικό πρώτο βήμα, συστήνοντας πάντως υπομονή, ώστε η Αθήνα να σιγουρευτεί πως η αποκλιμάκωση αυτή είναι ειλικρινής και διαρκής.

Κρίσιμος ο ρόλος της διπλωματίας και της οικονομίας

Είναι σαφές πως η πίεση που ασκήθηκε στην Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες απέδωσε καρπούς. Στην επίσκεψη - αστραπή - που πραγματοποίησε ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε ακόμη μια φορά στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης μέσω της διπλωματικής οδού, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον. Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αποτυπώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ενεργό συμμετοχή στην αποκλιμάκωση, που πάντως φαίνεται πως έχουν αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη Γερμανία, ώστε μέσω των δικών της καναλιών να καταφέρει να πετύχει την αποκλιμάκωση. Τόσο πάντως οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της εθνικής φρουράς στην Κύπρο με αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, όσο και οι αντίστοιχες ασκήσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας αποτυπώνουν το ισχυρό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον να δείξει ότι δεν είναι απούσα από την περιοχή. Σημαντικό ρόλο έπαιξε πάντως και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκικής οικονομίας από τον Οίκο Moody’s από Β1 σε Β2 που αποτυπώνει το γεωπολιτικό ρίσκο που αυτή τη στιγμή κουβαλάει η Άγκυρα καθώς και την αρνητική προοπτική της για το επόμενο 12μηνο.

Τσαβούσογλου: Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Αγκυρα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση. «Αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος υπουργός. Ο Τσαβούσογλου δεν έδωσε καμία διευκρίνιση, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις. Στην ίδια γραμμή και οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, που σε τηλεοπτική του συνέντευξη έθεσε εκ νέου τα ζητήματα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο αμφισβητώντας την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider