Οι Βρυξέλλες ενώπιον νέας αντιπαράθεσης με τον Όρμπαν

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Βρυξέλλες ενώπιον νέας αντιπαράθεσης με τον Όρμπαν

Ο φόβος των Βρυξελλών δεν αποφεύχθηκε. Ο Βίκτορ Όρμπαν κατάφερε να ενισχύσει την πολιτική του δύναμη στην Ουγγαρία μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πρέπει να ετοιμάζεται για νέο σκληρότερο γύρο αντιπαραθέσεων και χάσμα απόψεων με κυριότερο πεδίο το μεταναστευτικό, σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Insider.gr.

«Ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα ενισχύσει την αντιμεταναστευτική του ρητορική σε μια δύσκολη συγκυρία για την κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιβαρύνεται από διαφωνίες» σημείωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. Πιο πρόσφατο σημείο τριβής στο μεταναστευτικό εντός της ΕΕ η καταβολή των 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία, καθώς τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες – Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία – αρνούνται να πληρώσουν το μερίδιό τους στη συμφωνημένη καταβολή, ζητώντας το ποσό να καταβληθεί εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Η έλλειψη αρραγούς μετώπου σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου νίκη του κόμματος του Όρμπαν, η οποία βασίστηκε εν πολλοίς στην αντιμεταναστευτική του γραμμή θα δώσει νέο έναυσμα στον Ούγγρο πρωθυπουργό για σκληρότερες θέσεις με κίνδυνο την περαιτέρω διεύρυνση στο χάσμα που χωρίζει τη Δύση από την Ανατολή της Ευρώπης όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων» επεξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέσπιση μόνιμου μηχανισμού κατανομής των προσφύγων βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων αναμένεται να δεχτεί νέα χτυπήματα από τον ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος δεν είναι μόνος».

Στενοί σύμμαχοι του Όρμπαν είναι οι χώρες του Βίζεγκραντ, οι οποίες έχουν ήδη παραπεμφθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αθέτηση των υποχρεώσεών τους έναντι της υποδοχής προσφύγων. Άλλωστε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν από τους πρώτους, που έσπευσαν να δώσουν τα συγχαρητήριά τους στον Όρμπαν για την εκλογική του νίκη.

Ο Oύγγρος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι προσβλέπει να σχηματίσει κοινό μέτωπο κατά των μουσουλμάνων προσφύγων σε συνεργασία με την Ιταλία, όπου η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι είναι επικεφαλής του συνασπισμού της δεξιάς που κέρδισε στις εκλογές στις αρχές Μαρτίου, αλλά και με την Αυστρία, όπου κυβερνά ο συνασπισμός των συντηρητικών και των ακροδεξιών.

Τις επιπτώσεις της νίκης Όρμπαν στο μέτωπο του μεταναστευτικού αντικατοπτρίζουν επίσης οι δηλώσεις του σκληρού σε θέματα μετανάστευσης, νέου υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ. Ο Γερμανός υπουργός κάλεσε την ΕΕ να εγκαταλείψει την πολιτική «αλαζονείας» και να ακολουθήσει μια πιο «λογική» στάση απέναντι στην Ουγγαρία και άλλες μικρότερες χώρες.

Εν μέσω του κλίματος αυτού οι Βρυξέλλες «προετοιμάζονται» για να αντιμετωπίσουν τις νέες, ενδεχομένως προκλητικότερες αντιδράσεις του Ορμπάν. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν θα περιοριστεί μόνο στην αποστολή επιστολής προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό για να «τον συγχαρεί για την καθαρή του νίκη». Θα συνομιλήσει επιπλέον μαζί του τηλεφωνικά αύριο Τρίτη προκειμένου οι δύο άνδρες «να συνομιλήσουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

«Η Κομισιόν προσβλέπει να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας για τις πολλές κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, τους επόμενους μήνες» σχολίασε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Σημειώνοντας παράλληλα με νόημα ότι η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και της δημοκρατίας είναι «κοινό καθήκον όλων των κρατών μελών, χωρίς εξαιρέσεις».

Η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι ένα ακόμη πεδίο στο οποίο αναμένονται ισχυρές αντιπαραθέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Όρμπαν. Όμως, από τότε, που ανέβηκε την εξουσία για πρώτη φορά, το 2010, ο Όρμπαν δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις παρεμβάσεις της Κομισιόν στις αντιδημοκρατικές του κινήσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στους δημοκρατικούς θεσμούς της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης. Η υπερπλειοψηφία που διέθετε στο ουγγρικό κοινοβούλιο νομιμοποιούσε τις αποφάσεις του, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί μέσω της πλειοψηφίας των δύο τρίτων, που φαίνεται να διασφαλίζει για την επόμενη τετραετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider