Γιατί πολεμούν Ινδία και Πακιστάν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί πολεμούν Ινδία και Πακιστάν
Η κυριαρχία του Κασμίρ, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων αμφισβητείται από όταν η Ινδία και το Πακιστάν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας και του Πακιστάν ανταλλάσσουν σήμερα σφοδρά πυρά πυροβολικού στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στο Κασμίρ, μερικές ώρες μετά τους ινδικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο πακιστανικό έδαφος.

Η κυριαρχία του Κασμίρ, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων αμφισβητείται από όταν η Ινδία και το Πακιστάν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947. Αμφότερα τα δύο κράτη διεκδικούν την περιοχή στο σύνολό της αλλά αυτή τη στιγμή ελέγχουν από ένα κομμάτι της. Τα δύο τμήματα χωρίζονται με την «γραμμή ελέγχου», ένα από τα πιο ενισχυμένα στρατιωτικά σύνορα του κόσμου, που βασίζεται στα σύνορα κατάπαυσης πυρός που καθιερώθηκαν μετά τον πόλεμο του 1947-48.

Πηγή Φωτογραφίας: Guardian

Από τότε, η Ινδία και το Πακιστάν έχουν μπει σε πόλεμο δύο φορές για το Κασμίρ, πιο πρόσφατα το 1999.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η διαμάχη προέρχεται από το διαμελισμό των αποικιών της Ινδίας το 1947 όταν μικρά, ημιαυτόνομα «πριγκιπικά κράτη» ενσωματώθηκαν στην Ινδία ή το Πακιστάν και ο τοπικός ηγεμόνας της περιοχής επέλεξε να γίνει μέρος της Ινδίας παρά το γεγονός ότι είχε μουσουλμανική πλειοψηφία.

Οι ένοπλοι αντάρτες του Κασμίρ αντιστέκονται στην Ινδία εδώ και δεκαετίες, ενώ πολλοί μουσουλμάνοι κάτοικοι του Κασμίρ υποστηρίζουν το στόχο τους για ενοποίηση της περιοχής υπό πακιστανική διοίκηση είτε εναλλακτικά την απόκτηση ανεξάρτητου κράτους. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους αντάρτες, ισχυρισμό που το Πακιστάν αρνείται.

Το 2019, η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι έλαβε δραστικά μέτρα για την ασφάλεια στο Κασμίρ και ανακάλεσε το ειδικό καθεστώς της περιοχής, το οποίο της παρείχε περιορισμένη αυτονομία από το 1949. Τη κίνηση αυτή, χαιρέτισε η Ινδία, ωστόσο δεν είχε την ίδια αποδοχή στο Κασμίρ καθώς εφαρμόστηκαν νέοι κανόνες που επέτρεπαν για πρώτη φορά σε ξένους να αγοράζουν γη εκεί κάτι που πολλοί είδαν ως μια προσπάθεια του Μόντι να τους στερήσει τη γη τους και να αλλάξει τις ισορροπίες του μουσουλμανικού περιορισμού στην περιοχή.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider