Σαουλίδης: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να γίνει ο βασικός φορέας μιας προοδευτική αλλαγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαουλίδης: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να γίνει ο βασικός φορέας μιας προοδευτική αλλαγής
Στόχος μας είναι να γίνουμε αύριο αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνει ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε αύριο αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε μεθαύριο να εφαρμόσουμε πολιτικές αναπτυξιακές, πολιτικές κοινωνικής συνοχής και δίκαιης περιβαλλοντικής μετάβασης», επισημαίνει ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σαουλίδης, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τονίζει πως το μήνυμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν «τέλος μιας εποχής που από το 2008 μέχρι και σήμερα κυριάρχησε η ατζέντα και οι διαχωρισμοί της κρίσης, ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η τοξικότητα».

Για τη Θεσσαλονίκη λέει πως ο στόχος είναι η ισχυρή άνοδος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και είναι αισιόδοξος, επειδή, όπως τονίζει «έχουμε διαμορφώσει το πρόγραμμα, έχουμε τις θέσεις και την ατζέντα της πόλης».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψηφίου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Αντώνη Σαουλίδη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Ρούμπο:

Ερ.: Ποιο είναι για σας το μήνυμα των εκλογών της 21ης Μαίου;

Απ.: Τέλος μιας εποχής που από το 2008 μέχρι και σήμερα κυριάρχησε η ατζέντα και οι διαχωρισμοί της κρίσης, ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η τοξικότητα. Οι δύο κύριοι υπεύθυνοι αυτής της πορείας που κυβέρνησαν σχεδόν μία δεκαετία ήταν τροφοδότες αυτού του «μικρού και καχεκτικού δικομματισμού» εγκλωβίζοντας τη χώρα σε έναν ορίζοντα χαμηλών προσδοκιών. Τα μηνύματά τους ήταν «ψηφίστε Μητσοτάκη για να μην βγει ο Τσίπρας» και το αντίστροφο. Αυτό από την επομένη των εκλογών τελείωσε. Ήδη, αν δείτε, η νέα προεκλογική περίοδος περιστρέφεται γύρω από ζητήματα ουσίας. Ουσίας που η μιντιακή παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η εκκωφαντική αδυναμία του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέκρυψε με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών. Σε κοινωνικό επίπεδο φαίνεται πως ο ελληνικός λαός θέλει πλέον μια πρόταση για το μέλλον και έναν δρόμο ρεαλιστικό. Η υψηλή πολιτική κινητοποίηση της προηγούμενης δεκαπενταετίας δίνει τη θέση της σε μια χαμηλότερης έντασης πολιτική διαπάλη. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε για τα σημαντικά ζητήματα και να φανεί ποιος γνωρίζει, ποιος θέλει και μπορεί και ποιος εκφράζει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του τόπου ή των μικρών και μεσαίων στρωμάτων πιο αυθεντικά.

Ερ.: Ποιο είναι το δίλημμα των προσεχών εκλογών;

Απ.: Πριν μιλήσουμε για το δίλημμα θα πρέπει να γίνει αντιληπτό σε βάθος ότι αυτό που σήμερα φαντάζει ως απόλυτη νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτυπώνει την πραγματική δυναμική της ελληνικής κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε τις δυνάμεις της σε ένα καθεστώς σχεδόν πρωτοφανούς δημοσιονομικής χαλάρωσης, πρόσθεσε δεκάδες δισεκατομμύρια στο δημόσιο χρέος, προσπάθησε να ελέγξει και να ποδηγετήσει θεσμούς καταπατώντας το Κράτος Δικαίου και - για να το πούμε λαϊκά - έπαιζε χωρίς αντίπαλο. Το δίλημμα λοιπόν αυτών των εκλογών είναι ένα. Να συνεχιστεί μια πολιτική που δίνει πολλά σε λίγους και λίγα στους πολλούς, που επιτρέπει αισχροκέρδια σε μεγάλα συμφέροντα και μοιράζει pass στους μικρομεσαίους, που δεν σέβεται θεσμούς, δεν σέβεται τον πλουραλισμό ή να βάλουμε ισχυρό ανάχωμα; Να επιτρέψουμε τη συνέχιση μιας φορολογικής πολιτικής που ενισχύει σκανδαλωδώς τα υψηλά εισοδήματα και επιβαρύνει όλους τους άλλους, όπως μας βεβαιώνουν διεθνείς οργανισμοί ή μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα να επιδιώξουμε να κατανείμουμε βάρη και ωφέλειες με δίκαιο κοινωνικά τρόπο; Να δώσουμε λευκή επιταγή σε πολιτικές που ομοιάζουν τρομακτικά με εκείνες προ 20ετίας, όταν και πάλι η Νέα Δημοκρατία τάζοντας και ικανοποιώντας λογιών λογιών συμφέροντα έριξε τη χώρα στα βράχια και επί της ουσίας τη χρεοκόπησε ή να αντιτάξουμε ένα πρόγραμμα με άλλες προτεραιότητες;

Δευτερευόντως να αποφασίσουμε με την ψήφο μας ποιος μπορεί πιο πειστικά, πιο αυθεντικά και πιο αποτελεσματικά να ανακόψει αυτήν την φαινομενική παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Το νέο, ανανεωμένο, προγραμματικά ώριμο και στελεχιακά ικανό ΠΑ.ΣΟ.Κ ή ο αποδιαρθωμένος ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ που αδυνατεί να καταλάβει ακόμη και σήμερα τι έχει συμβεί;

Ερ.: Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής;

Απ.: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ στοχεύει να ολοκληρώσει με επιτυχία αυτό που ξεκίνησε όλο το προηγούμενο διάστημα. Μπορεί και πρέπει να γίνει ο βασικός φορέας μιας προοδευτική αλλαγής, μπορεί και πρέπει να γίνει ο εκφραστής μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας με σαφείς στοχεύσεις, προγραμματική επάρκεια, ισχυρός αντίπαλος της συντήρησης και ανάχωμα των ταξικών πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Ιδανικά θα έλεγα πως στόχος μας είναι να γίνουμε αύριο αξιωματική αντιπολίτευση ώστε μεθαύριο να εφαρμόσουμε πολιτικές αναπτυξιακές, πολιτικές κοινωνικής συνοχής και δίκαιης περιβαλλοντικής μετάβασης.

Ερ.: Πως εξειδικεύετε τον στόχο σας για την περιοχή της Θεσσαλονίκης;

Απ.: Ισχυρή άνοδος παντού - και στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία, αυτός είναι ο ρητός στόχος μας. Η μεγάλη προσπάθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ στα αστικά κέντρα μπορεί να ξεκινήσει και να στεφθεί με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε διαμορφώσει το πρόγραμμα, έχουμε τις θέσεις και την ατζέντα της πόλης. Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, που υστερούμε, ποιες είναι οι προτεραιότητες των πολιτών αλλά και ποιες είναι οι αντικειμενικές δυνατότητες της πόλης μας. Μιλήσαμε και αναδείξαμε τα προβλήματα κάθε δήμου της εκλογικής μας περιφέρειας και τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να φτάσουμε πόρτα πόρτα σε κάθε γειτονιά.
Βασική μας πρόταση είναι μια διαφορετική κατανομή εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων υπέρ την περιφέρειας γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Διεκδίκηση όχι στη βάση τοπικιστικών αιτημάτων αλλά ενταγμένη σε μια εθνική στρατηγική αναγέννησης της ελληνικής περιφέρειας.
Οι σημαντικές εκλογικές δυνάμεις της συντήρησης (Νέας Δημοκρατίας και άλλων δεξιότερων σχηματισμών) μπορούν να απομειωθούν αν φτάσουμε με το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας σε κάθε γειτονιά. Αυτός είναι ο αντικειμενικός πολιτικός μας στόχος και για αυτόν θα αγωνιστούμε όλοι - από τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη και τους υποψήφιους βουλευτές μέχρι τα στελέχη της βάσης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε μια σχέση εμπιστοσύνης με τη Θεσσαλονίκη και αυτή φιλοδοξεί να ξαναφτιάξει. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στους συντηρητικούς μονολόγους που κυριαρχούν στην πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider