Μείωση στις αναμονές για υπηρεσίες υγείας προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση στις αναμονές για υπηρεσίες υγείας προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, κατά 50% μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις, μία δέσμευση που -εφόσον υλοποιηθεί- θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό τις περιβόητες λίστες στα δημόσια νοσοκομεία.

Περιορισμό του χρόνου αναμονής για υπηρεσίες υγείας και ιατρικές πράξεις μέχρι το τέλος του 2027 προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του νέου Προγράμματος Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε εχθές, Τετάρτη, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε για κατά 50% μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις, μία δέσμευση που -εφόσον υλοποιηθεί- θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό τις περιβόητες λίστες στα δημόσια νοσοκομεία και θα περιορίσει την ταλαιπωρία και τους δυνητικούς κινδύνους για τους ασθενείς.

Σήμερα, η αναμονή για ορισμένες παθήσεις, κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία των κεντρικών πόλεων, είναι πολύμηνη και μπορεί να φτάνει μέχρι και τον έναν χρόνο. Πρόκειται κατά κανόνα για καλοήθεις παθήσεις, όπως για παράδειγμα η χολολιθίαση, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος στην ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί, καθώς εκτιμάται ότι πολλά άτομα από αυτά που εντάσσονται στις λίστες έχουν ήδη χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει εκκαθάριση των καταλόγων, μια διαδικασία η οποία είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί, εξαιτίας τεχνολογικών προσκομμάτων.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη θεσμοθετήσει την ενεργοποίηση των απογευματινών – επί πληρωμή- χειρουργείων, με στόχο την αποσυμφόρρηση των πρωινών λιστών. Ωστόσο, δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε, επίσης:

• Μείωση του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.
• Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού για το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας.

Τέλος, εγγυήθηκε πρόσβαση του ΕΚΑΒ και πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές καθώς επίσης τη δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Photo: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έλληνες ερευνητές ανύπτυξαν δύο νέες χημικές ουσίες που προστατεύουν από τον κορονοϊό

Κόντρα φαρμακοποιών - γιατρών για το Ozempic

HPV: Παρατείνεται η αποζημίωση των εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους

gazzetta
gazzetta reader insider insider