Πλεύρης στη Βουλή: Από το Μάρτιο το Dentist Pass – Τι είπε για ελλείψεις φαρμάκων και πίεση στα νοσοκομεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης στη Βουλή: Από το Μάρτιο το Dentist Pass – Τι είπε για ελλείψεις φαρμάκων και πίεση στα νοσοκομεία
Αντίστροφη μέτρηση για το Dentist Pass - Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και αφορά περισσότερα από 660.000 παιδιά, όπως έκανε γνωστό ο Θ. Πλεύρης.

Στις κινήσεις που έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα που απασχολούν έντονα το χώρο της υγείας αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου της κύρωσης της δωρεάς του Ιδρύματος «Σ.Νιάρχος» για την Ψυχική Υγεία και το Dentist Pass.

Ξεκινώντας από την οδοντιατρική πρόληψη (Dentist Pass), ο Υπουργός, τόνισε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και αφορά περισσότερα από 660.000 παιδιά.

«Είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα οδοντιατρικής κάλυψης για τα παιδιά 6 έως 12 ετών», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο αμβλύνει τις ανισότητες και δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να έχουν οδοντιατρική κάλυψη. Αποτελεί δε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για οδοντιατρικές πράξεις, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.

Αναφερόμενος στις συμβάσεις κύρωσης με το ίδρυμα Νιαρχος για την Ψυχική Υγεία, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την ψυχική Υγεία των παιδιών και ανηλίκων, καθώς συστήνεται πανελλήνιο δίκτυο αναφοράς και ενισχύεται η εκπαίδευση και η κατάρτιση των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, ως μέρος του συνολικού Εθνικού Σχεδίου για την ψυχική υγεία.

Αλλαγή στο ΙΦΕΤ: Ευκολότερες οι εισαγωγές – Επιπλέον περιορισμός στις εξαγωγές

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μεταβολή του δημόσιου χαρακτήρα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) (θυγατρική του ΕΟΦ), σε μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία και άρα σε κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμό, τονίζοντας ότι «θα δοθεί η δυνατότητα να γίνονται πιο εύκολα οι εισαγωγές και να περιορίζονται επιπλέον οι εξαγωγές». Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία αναλαμβάνει πλέον τις νοσοκομειακές προμήθειες στα φάρμακα, σημείωσε ότι θα οδηγήσει σε κεντρικούς διαγωνισμούς φαρμάκων.

Αναφερόμενος στις ηπαρίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των νοσοκομείων, ο Θάνος Πλεύρης, επεσήμανε ότι μπήκαν σε κλειστό προϋπολογισμό. Παράλληλα, τόνισε ότι επιτεύχθηκαν κλειστοί προϋπολογισμοί με όφελος άνω των 450 ευρώ για το δημόσιο.

Μιλώντας για τις ελλείψεις φαρμάκων σημείωσε πως η χώρα μας κινήθηκε πρώτη με μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων: «Ήδη από το καλοκαίρι φροντίσαμε την πλήρη κάλυψη των νοσοκομείων μας σε φάρμακα και τη στήριξη των φθηνών φαρμάκων με πλαφόν στο clawback και κλειστούς προϋπολογισμούς. Παράλληλα με δέσμη μέτρων περιορίσαμε τις ελλείψεις και σήμερα ομαλοποιείται η κατάσταση», ανέφερε. Και πρόσθεσε:

«Όταν η αντιπολίτευση μιλούσε για εγχώριο πρόβλημα ήδη είχαμε κρούσει τον κώδωνα της ύπαρξης παγκόσμιου προβλήματος λόγω ελλείψεων πρώτων υλών και αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης. Σήμερα όλη η ΕΕ παρακολουθεί τα μέτρα που πήραμε. Χθες σε άρθρο του το Politico αναφέρεται σε αυτά τα μέτρα και στην πολλή δύσκολη κατάσταση σε χώρες όπως η Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία και αναφέρεται σε χώρες όπως Βέλγιο και Ρουμανία που θεσμοθετούν τα μέτρα μας».

Επιπλέον κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές

Όσον αφορά στα οικονομικά κίνητρα για τις μετακινήσεις γιατρών, που προβλέπονται με πρόσφατη τροπολογία τόνισε: «Δίνουμε για κάθε γιατρό που μετακινείται επιπλέον 1.800 ευρώ στον μισθό του και για κάθε νοσηλευτή 1.200 ευρώ», σημειώνοντας ότι αυτό «αποτελεί επιπλέον κίνητρο συνδυαστικά με την αύξηση μισθών των γιατρών».

Σημειώνεται ότι, πλέον, οι γιατροί έχουν μεσοσταθμική αύξηση 10% και οι προσωπικοί γιατροί των κέντρων υγείας άνω των 800 ευρώ τον μήνα. Δίνονται επιπλέον επιδόματα σε αναισθησιολόγους γιατρούς ΕΚΑΒ και γιατρούς ΜΕΘ και τώρα επιπλέον 1.800 ευρώ σε γιατρούς και 1.200 σε νοσηλευτές».

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι με το ήπιο ιδιωτικό έργο δίνεται η δυνατότητα για αύξηση εισοδημάτων και έτσι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να είναι και προσωπικοί γιατροί, προσθέτοντας πως διασφαλίζεται η μισθοδοσία των εργαζομένων στις ΤΟΜΥ για αλλά τέσσερα έτη.

Πίεση στα νοσοκομεία

Σχετικά με την πίεση στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε υπήρξε μεγάλη στον παθολογικό τομέα, λόγω COVID και έξαρση των λοιμώξεων.

Ωστόσο, σημείωσε πως η ανάπτυξη επικουρικών κλινών (ράντζων) δε διαφέρει από ότι συνέβαινε μέχρι και πριν την πανδημία.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η πίεση εντοπίζεται σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και στο «Αττικό» νοσοκομείο, ενώ όλα τα όσα εφημερεύουν στην 1η ΥΠΕ δεν αναπτύσσουν συνολικά άνω των 50 ράντζων, τα οποία απορροφώνται την επόμενη ημέρα. «Ήδη η κατάσταση βελτιώνεται με την προσθήκη του ΝΙΜΤΣ σε παράλληλη εφημερία με το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και ενίσχυση από 2-3 ιδιωτικές κλινικές και για το “Αττικό” χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς και το πρόβλημα για το επόμενο δίμηνο θα αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό», υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.

Τέλος, τόνισε πως αυξήθηκε ο προϋπολογισμός από τα 3,8 δισ. ευρώ του 2019 στα 5,2 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,4 δισ. Επίσης, ο πρωθυπουργός εξασφάλισε, όπως ανέφερε, 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των θανάτων στην Ελλάδα οφείλονται στον καρκίνο

Κορονοϊός: Τη χορήγηση ετησίου εμβολίου υποστηρίζει ο FDA

ΠΟΥ: Διατηρείται ο ανώτατος συναγερμός για την COVID - Ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider