Πολιτική | Διεθνή

Κίνα σε Αμερικανό πρέσβη για Πελόζι: Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το λάθος τους

Αλέξανδρος Βέλμαχος

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην ασιατική χώρα, Νίκολας Μπερνς, για να δεχτεί τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Όπως μετέδωσε το κινεζικό site Global Times, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ξιε Φενγκ, διαμαρτυρήθηκε για την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι και τόνισε πως οι επιπτώσεις αυτής της επίσκεψης μπορούν να είναι «πολύ σοβαρές».

Παράλληλα, στον Μπερνς τονίστηκε πως οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώσουν το λάθος τους δικού τους λάθους, ενώ ο Κινέζος αξιωματούχος ανέφερε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έπρεπε να περιορίσει την Πελόζι και να την αποτρέψει από την κίνηση της, που αυξάνει την ένταση στα Στενά της Ταϊβάν

Το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊπέι είναι η πρώτη επίσκεψη κορυφαίου αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρονιά.

Την ώρα που το αεροπλάνο της Πελόζι προσέγγιζε την Ταϊβάν, κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως μαχητικά SU-35 πέταξαν πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν. Ωστόσο, από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».

Οι δηλώσεις Πελόζι

Σε σχετική δήλωση της, η Αμερικανίδα αξιωματούχος (έχει την τρίτη σημαντικότερη θέση στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, πίσω μόνο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χαρίς) ανέφερε πως με την ηγεσία της Ταϊβάν θα συζητηθούν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η προώθηση της ελευθερίας στην περιοχή του Ινδοειρηνικού».

«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Πελόζι τόνισε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι αντίθετες στην αλλαγή του status quo για την Ταϊβάν.

Η αντίδραση της Κίνας

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε σε υψηλούς τόνους, λέγοντας πως η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ παραβιάζει την πολιτική One China (τη θέση του Πεκίνου περί «μίας Κίνας» που αναγνωρίζει ως κράτος μόνο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και όχι την Ταϊβάν) και βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Πεκίνο τονίζει πως θα λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να διασφαλίσει την κυριαρχία της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊπέι, το κινεζικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας. Χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και συμπληρώνει ότι η επίσκεψη στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

«Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», αναφέρει.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα το κινεζικό ΥΠΕΞ είχε τονίσει πως ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν θα ήταν παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της Κίνας και πως ο κινεζικός στρατός «δεν πρόκειται να αγνοήσει» μια τέτοια εξέλιξη.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανακοίνωσε ότι ο κινεζικός στρατός θα προχωρήσει σε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε 6 περιοχές κοντά στην Ταϊβάν, από σήμερα, Τρίτη 2 Αυγούστου, έως και το Σάββατο 6 Αυγούστου.

Παράλληλα, η Κίνα φέρεται να ανακοίνωσε απαγόρευση εισαγωγών για πάνω από 100 προϊόντα από την Ταϊβάν, όπως μετέδωσε το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: