ΕΕ: Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τελευταία ενημέρωση 13:46

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι μία ιστορική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος την Κομισιόν. «Αυτό το περίμεναν επί τόσο καιρό οι πολίτες σας και το αξίζουν», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια προς ένταξιν χώρα από το 2005 και η Αλβανία από το 2014.

Λάιεν: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία

Σε δηλώσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις προχώρησε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχοντας δίπλα της τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών Έντι Ράμα και Ντίμιταρ Κοβατσέβσκι.

«Είναι η επιτυχία σας και των πολιτών σας. Εσείς και οι πολίτες σας, εσείς και οι άνθρωποί σας εργάζεστε τόσο σκληρά για να φτάσετε εδώ» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριζε την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία και θα συνεχίσει να το κάνει.

Πρόσθεσε επίσης πως η Κομισιόν και οι διαπραγματευτικές ομάδες «θα αρχίσουν να εργάζονται. Θα ξεκινήσει ο έλεγχος του κεκτημένου της ΕΕ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία» και αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύπ πλευρών, «για παράδειγμα, η Αλβανία θα ενταχθεί τώρα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ - ξεκινήσαμε ήδη τη συζήτηση τον περασμένο μήνα. Αυτό θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Αλβανίας σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές ή σεισμούς».

Παράλληλα, «η Βόρεια Μακεδονία θα διαπραγματευτεί πολύ σύντομα μαζί μας τη συμφωνία του Frontex. Πρόκειται λοιπόν για την ανάπτυξη της Frontex στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό θα ενισχύσει τη συνεργασία μας για τη μετανάστευση».

Το «ευχαριστώ» του Έντι Ράμα

«Ευχαριστώ την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αγωνίστηκε και για τους δύο» για την ΕΕ και για τα Δυτικά Βαλκάνια, για όλα τα κράτη μέλη και «για εμάς» ανέφερε ο κ. Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης την πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, 'Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «χωρίς αυτήν δε θα ήμασταν εδώ σήμερα. Είχε και τα γενέθλιά της και θέλω να της ευχηθώ τα καλύτερα», ενώ σημείωσε ότι «δε θα ήμασταν εδώ χωρίς την επιπλέον προσπάθεια του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν και της ομάδας του που εργάστηκε για την τελευταία πρόταση που άνοιξε το δρόμο, ξεμπλοκάροντας μία παράλογη κατάσταση».

Κοβάτσεφσκι: Νέα αρχή στην περιοχή

Για «νέα αρχή στην περιοχή» η οποία «σημαίνει ευημερία και πρόοδο» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Όταν σημειώνεται πρόοδος σε μία χώρα τονώνεται η πρόοδος και σε άλλους γείτονες» προσέθεσε, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «στους φίλους» της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ «για τη στήριξη, την εμπλοκή και τη δέσμευση στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση» της χώρας.

Η Ελλάδα χαιρετίζει «την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων»

Η Ελλάδα χαιρετίζει «την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δηλώνουμε ότι θα συμπαρασταθούμε σε αυτή τη δύσκολη ανηφορική επίπονη αλλά πολύ ωφέλιμη διαδικασία με όλες μας τις δυνάμεις» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για τη χώρα μας να αποκτήσει γείτονες στα βόρεια σύνορα της, γείτονες Ευρωπαίους με τους οποίους θα μοιράζεται τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές, θα κάθεται στο ίδιο τραπέζι και βέβαια θα έχει μία απρόσκοπτη οικονομική και πολιτική σχέση» υπογραμμίζοντας τη σημασία του να προχωρήσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Μείωση του ΑΕΠ της ΕΕ έως 1,5% σε «στοπ» του ρωσικού αερίου – Σχέδιο εξοικονόμησης έως 40%

Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο για διακοπή του ρωσικού αερίου - Το ακραίο σενάριο περιορισμού εφοδιασμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider