Βέτο από την Ελβετία στη Δανία για αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βέτο από την Ελβετία στη Δανία για αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία
Η ελβετική κυβέρνηση επικαλείται την πολιτική της ουδετερότητάς της με βάση την οποία δεν προμηθεύει με οπλικό εξοπλισμό τις εμπόλεμες ζώνες.

Η ελβετική κυβέρνηση άσκησε βέτο στο αίτημα της Δανίας για την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία επικαλούμενη την πολιτική της ουδετερότητάς της με βάση την οποία δεν προμηθεύει με οπλικό εξοπλισμό τις εμπόλεμες ζώνες, μετέδωσε σήμερα ο ελβετικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SRF.

Η Κρατική Υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO) απέρριψε το αίτημα της Δανίας να προμηθεύσει με περίπου 20 τεθωρακισμένα οχήματα Piranha III την Ουκρανία, μετέδωσε ο SRF, επικαλούμενος την επιβεβαίωση της SECO, η οποία ωστόσο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει.

Η ουδέτερη Ελβετία απαιτεί από τις ξένες χώρες που αγοράζουν ελβετικά όπλα να ζητούν άδεια για την επανεξαγωγή τους.

Τον Απρίλιο άσκησε βέτο για την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται σε αντιαεροπορικά άρματα μάχης, τα οποία στέλνει η Γερμανία στην Ουκρανία.

Έχει επίσης απορρίψει το αίτημα της Πολωνίας για την αποστολή όπλων στη γειτονική της Ουκρανία.

Η Ελβετία έχει εγκαταλείψει την παλαιότερη τακτική της και έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ, που έχουν στόχο την τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλά η ελβετική ουδετερότητα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη δοκιμασία της εδώ και δεκαετίες καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με την ερμηνεία της πολιτικής που κράτησε την Ελβετία παραμένοντας μέτοχη σε αμφότερους τους παγκόσμιους πολέμους κατά τον 20ο αιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις Ρωσίας σε ΗΠΑ για την αποστολή όπλων - «Αυξάνεται ο κίνδυνος»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες πιέσεις Ζελένσκι στη Δύση για αποστολή όπλων

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν πυραύλους στην Ουκρανία που μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider