Μητσοτάκης από Βουλή: «Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» - Η Ρωσία συνθλίβεται από τις επιλογές του Πούτιν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης από Βουλή: «Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» - Η Ρωσία συνθλίβεται από τις επιλογές του Πούτιν
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατασκευή δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. «Η άμυνα είναι υπέρτατος σκοπός» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας για ενδεχόμενες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Τελευταία ενημέρωση: 12.02

Το μήνυμα πως η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξυπνά τις μνήμες των πολέμων στην Ευρώπη έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, μιλώντας στην Ολομέλεια για τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις του πολέμου για την Ελλάδα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η χώρα μας «είναι με την Ουκρανία», εστίασε στην άποψη πως «η άμυνα είναι υπέρτατος σκοπός» ενώ έκανε λόγο για «πρόσκαιρο τίμημα» από ενδεχόμενα αντίμετρα της Ρωσίας για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας.

Για τα ενεργειακά, σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τη σημασία που έχει στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου η κατασκευή δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, με ιδιωτικά κεφάλαια. Το έργο μπήκε στις ράγες στα τέλη Ιανουαρίου, με τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιχειρεί να καταλύσει την κυριαρχία μιας άλλης χώρας. «Πρόκειται για μια βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, είπε πως η Ρωσία επιχειρεί να αλλάξει με τη βία τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης. «Η εισβολή αυτή επιχειρεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική στην Ευρώπη» ανέφερε.

«Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών εικονογραφήσεων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν μπορώ να ακούω αφελή επιχειρήματα για το πώς σκοτώθηκαν ομογενείς μας στην Μαριούπολη. Εγώ ξέρω πως πριν από τη ρωσική εισβολή ζούσαν και τώρα δεν ζουν. Και εάν αυτό το καταλαβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που έκανε tweet στα ελληνικά, δεν μπορεί κάποιοι εδώ να μην το αντιλαμβάνονται. Στο κάτω-κάτω στα ελληνικά έγραψε το tweet. Υπάρχει και στην Ελλάδα μία σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Η στάση της Ελλάδας

Μιλώντας για τη στάση της χώρας μας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνει και τώρα».

Ακόμα, ανέφερε ότι «είμαστε και εμείς Δύση και προωθούμε τη διεθνή νομιμότητα. Ζούμε με την πληγή της Κύπρου και δεχόμαστε απειλές για τα νησιά μας. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να ξαναζωγραφίσουν τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

«Εδώ σε αυτό το βήμα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε ότι ανήκουμε στη Δύση. Εγώ συμπληρώνω και λέω ότι είμαστε η Δύση και πρεσβεύουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «στο δράμα της Ουκρανίας δοκιμάζονται δυνάμεις του αυταρχισμού και της ηγεμονίας με αυτές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στην ομιλία του πως «είμαστε με την Ουκρανία, είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας».

Στη συνέχεια, τόνισε πως «ναι, ενισχύουμε στρατιωτικά την Ουκρανία. Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες κατά της Ρωσίας. Μάχεται όπως μπορεί για την προστασία της ελληνικής ομογένειας.».

«Είμαστε και έτοιμοι να υποδεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες και καλώ τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλα μέτωπα να το κάνουν και τώρα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως είμαστε ακόμα έτοιμοι και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε υβριδικές ή κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.

«Η άμυνα είναι υπέρτατος σκοπός»

Σε μια αναφορά του για την αμυντική ενίσχυση της χώρας, με μήνυμα προς τις κατηγορίες στην κυβέρνηση της ΝΔ για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η άμυνα είναι υπέρτατος σκοπός».

«Δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια. Η επένδυση στην άμυνα, αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια και στην ευημερία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δικαιώνονται έτσι πολύ γρήγορα όσοι από εμάς μιλούσαν για την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω συμφωνιών ανάμεσα στα μέλη της. Η Ελληνογαλλική συμφωνία μπορεί να είναι μία τέτοια συμφωνία. Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν εάν τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στις εκτιμήσεις τους το ξεπερασμένο δίλημμα περί βουτύρου και κανονιών με το οποίο έμαθαν να σκέφτονται».

Για τα ενεργειακά

Μιλώντας για τις συνέπειες του πολέμου στα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως είναι ένα δεδομένο πρόβλημα που τόσο ευρωπαϊκά όσο και σε εθνικό επίπεδο μπορεί να διαχειριστεί.

«Κινούμαστε οργανωμένα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην ενέργεια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμα, είπε πως σε βάθος χρόνου στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η μόνη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και από τους υδρογονάνθρακες γενικότερα, με στόχο να καταστούμε ενεργειακά αυτόνομοι» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας. Μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους έως ότου τελειώσει αυτή η κρίση. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για επαρκές αέριο LNG. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη. Κατόπιν της ελληνικής πρότασης η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια, στην Αλεξανδρούπολη».

Για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Σε σχόλιο του για τις οικονομικές κυρώσεις προς τη Μόσχα από τις χώρες της Δύσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η οικονομία της Ρωσίας συνθλίβεται από τις επιλογές της ηγεσίας της χώρας.

Ακόμα, μιλώντας για το μέγεθος των κυρώσεων προς τη Ρωσία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το σύνολο των μέτρων κλονίζει καίρια τη Ρωσία. «Οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε από την ΕΕ.

Βραχυπρόθεσμα κλονίζει καίρια την γεωπολιτική και οικονομική θέση της Ρωσίας ενώ κινητοποιούν την παγκόσμια κοινή γνώμη ακόμη και εντός της Ρωσίας. Σύντομα ο διεθνής αποκλεισμός μπορεί να γίνει εσωτερικός αναστοχασμός συμπλήρωσε.

Η ΕΕ να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ανάπτυξη με τις στρατηγικές της προτεραιότητες

Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «ζήτησα τη σημερινή συζήτηση ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας».

«Η Ελλάδα πρέπει να δώσει την δική της απάντηση. Στην Ουκρανία ζουν αδέλφια μας εδώ και 2.000 χρόνια. Ταυτόχρονα είναι και η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα. Όσο για αυτή τη μεγάλη χώρα τη Ρωσία, οφείλει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να θέσει εαυτόν μεταξύ των χωρών που βλέπουν μπροστά. Η παρούσα κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την ΕΕ να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ανάπτυξη με τις στρατηγικές της προτεραιότητες» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Εδώ και μια 10ετία η χώρα περιορίζει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider