«Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης»: Η φιλοδοξία της πρωτοβουλίας είναι να έρθουν πιο κοντά οι κοινότητες

Newsroom
Μοιράσου το
«Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης»: Η φιλοδοξία της πρωτοβουλίας είναι να έρθουν πιο κοντά οι κοινότητες
Ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πολιτισμός ήταν ζωτικής σημασίας στις κοινωνίες μας».

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, τρεις πόλεις στην Ευρώπη κατέχουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για ένα χρόνο: το Eς Σιρ Αλζέτ (Λουξεμβούργο), το Κάουνας (Λιθουανία) και το Νόβι Σαντ (Σερβία). Η κατοχή του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δίνει στις πόλεις την ευκαιρία να ενισχύσουν την εικόνα τους, να τοποθετηθούν στον παγκόσμιο χάρτη, να προωθήσουν τον αειφόρο τουρισμό και να εστιάσουν την ανάπτυξή τους μέσω του πολιτισμού.

Ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πολιτισμός ήταν ζωτικής σημασίας στις κοινωνίες μας. Κατέστησε δυνατή τη διακίνηση ιδεών και έφερε τις κοινότητές μας πιο κοντά, πέρα από τα σύνορα. Αυτή ακριβώς είναι η φιλοδοξία της πρωτοβουλίας "Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης", η οποία επανέρχεται σε ισχύ το 2022 με τρεις δυναμικές πολιτιστικές πρωτεύουσες», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τρεις πόλεις «θα εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες του πολιτισμού για να εμπλουτίσουν την εμπειρία μας και να δείξουν τις πολλές θετικές τους επιπτώσεις όσον αφορά την κοινωνική ένταξη, την εδαφική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη».

Η επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Μαρίγια Γκάμπριελ, σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" καταδεικνύει τη σημασία του πολιτισμού για την προώθηση των αξιών στις οποίες οικοδομείται η Ευρωπαϊκή Ένωση: διαφορετικότητα, αλληλεγγύη, σεβασμός, ανεκτικότητα και διαφάνεια. Μια επιτυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι μια πρωτεύουσα ανοιχτή στον κόσμο, καταδεικνύοντας τη βούληση της Ένωσής μας να προωθήσει τον πολιτισμό ως μοχλό για την ειρήνη και την αμοιβαία κατανόηση παγκοσμίως».

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, μετά την πόλη του Λουξεμβούργου το 1995 και το 2007, τώρα είναι η σειρά του Ες Σιρ Αλζέτ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, να στεφθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Κάουνας είναι η δεύτερη πόλη στη Λιθουανία που κατέχει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μετά το Βίλνιους το 2009. Η μοντερνιστική αρχιτεκτονική του Κάουνας, που έλαβε το σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα τραβήξει εκ νέου την προσοχή και θα φιλοξενήσει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το Νόβι Σαντ είναι η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στη Σερβία. Το ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα του Νόβι Σαντ στοχεύει να συνδέσει περαιτέρω την πολιτιστική κοινότητα και τους κατοίκους της πόλης και της περιοχής με την ΕΕ και να ενισχύσει τους δεσμούς τους με την υπόλοιπη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider