Ρωσία και NATO σε ψυχροπολεμικό παιχνίδι κινήσεων

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία και NATO σε ψυχροπολεμικό παιχνίδι κινήσεων
Όλα δείχνουν ότι Ρωσία και ΗΠΑ απομακρύνονται όλο και περισσότερο στον ιδιότυπο «Ψυχρό Πόλεμο» της εποχής μας.

Στις αρχές Οκτωβρίου οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μειώσουν το μέγεθος της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας, η οποία βρίσκεται στην έδρα του NATO στις Βρυξέλλες και εργάζεται για την οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και NATO, ανακαλώντας τα διαπιστευτήρια οκτώ απεσταλμένων και «κόβοντας» 2 θέσεις της αντιπροσωπείας από 12 συνολικά σε 10.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η κίνηση αυτή έγινε ως απάντηση σε «ύποπτες κακοήθεις ρωσικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και κατασκοπείας».

Τι επεξεργάζεται η Ρωσία;

Η Μόσχα εξέλαβε την κίνηση ως επίθεση και ανταπάντησε ήδη με πλήρη απόσυρση της αντιπροσωπείας της. Τη Δευτέρα, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενημέρωσε για τις κινήσεις της Ρωσίας και αποκάλυψε επίσης ότι το γραφείο πληροφοριών του NATO στη Μόσχα θα αναγκαστεί να κλείσει από 1η Νοεμβρίου και θα απελαθεί όλη η αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο ανταποδοτικών μέτρων. Επιπλέον, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα εργαστεί για να απαντήσει συστηματικά στις ΗΠΑ μετά από την εξέλιξη αυτή.

Ο Λαβρόφ δήλωσε συγκεκριμένα ότι: "Ως αποτέλεσμα σκόπιμων κινήσεων του NATO, δεν έχουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για στοιχειώδεις διπλωματικές δραστηριότητες" και "σε απάντηση των ενεργειών του NATO, αναστέλλουμε το έργο της μόνιμης αποστολής μας, συμπεριλαμβανομένου του έργου του επικεφαλής στρατιωτικού εκπροσώπου μας". Συμπλήρωσε δε, ότι έχει ήδη ειδοποιηθεί η Διεθνής Γραμματεία του NATO για τις εξελίξεις.

Όσον αφορά το ποιος θα διαχειρίζεται τις σχέσεις μεταξύ NATO και Ρωσίας, ο Λαβρόφ ήταν κατηγορηματικός: "Εάν τα μέλη του NATO έχουν επείγοντα θέματα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρέσβη μας στο Βέλγιο, ο οποίος διασφαλίζει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Βασιλείου του Βελγίου".

Στο επίκεντρο η διασφάλιση των ανατολικών συνόρων της Ε.Ε.

Ρωσία και NATO αλληλοκατηγορούνται για την κοινή στρατιωτική άσκηση που έκανε η Ρωσία με την Λευκορωσία, η οποία ονομάζεται ZAPAD-2021. Το NATO θεωρεί ότι η Ρωσία δεν δηλώνει πραγματικούς αριθμούς συμμετεχόντων στρατιωτικών δυνάμεων κάτι που ανησυχεί τις χώρες που βρίσκονται κοντά στα λευκορώσικα σύνορα, όπως η Πολωνία. Η Ρωσία από την πλευρά της δηλώνει ότι το NATO θέλει να παρεμβαίνει πέρα από τις αρμοδιότητές του και -επιπρόσθετα- ζητά διαφάνεια την οποία το ίδιο δεν παρέχει όταν κάνει ασκήσεις στα σύνορα με την Κριμαία.

Ο Βλ. Πούτιν και ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, παρακολουθούν την άσκηση ZAPAD-2021

Το NATO έχει πολλές φορές δηλώσει ότι είναι αποφασισμένο να ενισχύσει την ασφάλεια των κρατών μελών που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014 και την υποστήριξή της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Με δεδομένη την οξυμένη κατάσταση στα λευκορωσικά σύνορα με την Πολωνία και άλλες χώρες, οι οποίες κατηγορούν τον Λουκασένκο για "υβριδικό πόλεμο" με τους πρόσφυγες, οι πολιτικές κινήσεις μεταξύ διπλωματών αντανακλούν την απομάκρυνση των συνομιλιών των τριών βασικών ηγεσιών (Ρωσία, ΗΠΑ, Ε.Ε.) και την από κοινού προσπάθεια ΗΠΑ και Ε.Ε. για απομόνωση της Ρωσίας.

Με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο αυτής της διαμάχης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι η Ρωσία δεν φαίνεται πλέον πρόθυμη να συνομιλήσει με τη Δύση. «Είναι κάτι περισσότερο από λυπηρό, αυτή η απόφαση που λήφθηκε στη Μόσχα», είπε. «Θα βλάψει σοβαρά τη σχέση μεταξύ Ρωσίας - Ε.Ε.».

Photo @Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider