Σε επίπεδο κορυφής η σύγκρουση για Κουφοντίνα

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε επίπεδο κορυφής η σύγκρουση για Κουφοντίνα
Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού αργά το βράδυ έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται  «προνομιακή μεταχείριση» το αίτημα Κουφοντίνα και την υποστήριξη του από τον Αλέξη Τσίπρα.

Την αντίδραση του Πρωθυπουργού προκάλεσε η χθεσινή ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην οποία απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει την στάση της σε ότι αφορά τα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού αργά το βράδυ έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται «προνομιακή μεταχείριση» το αίτημα Κουφοντίνα και την υποστήριξη του από τον Αλέξη Τσίπρα. Καθώς έχουν ήδη περάσει πενηνταμία ημέρες από την έναρξη της απεργίας πείνας του καταδικασμένου για την δολοφονία έντεκα ανθρώπων «Λουκά» της 17Ν, η σύγκρουση για τον κ. Κουφοντίνα περνάει πλέον σε επίπεδο πολιτικής κορυφής με την κυβέρνηση να στέλνει μήνυμα ότι δεν θα υποκύψει σε αιτήματα για προνομιακή μεταχείριση και περνάει στην επίθεση υπενθυμίζοντας ότι στελέχη του Συριζα διαδήλωσαν υπό το σύνθημα "όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία "Κουφοντίνα".

Και παρ’ ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι η σύγκρουση αυτή θα εκφράζονταν κατά την διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών την περασμένη Πέμπτη στην Βουλή τελικά το «κουμπί» πατήθηκε χθες το βράδυ με την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε να θέσει το θέμα Κουφοντίνα αυτό στην Βουλή, παρ’ ότι το έβαλε στην τοποθέτησή του ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. Το ΚΚΕ επίσης εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα στην οποία υπογραμμίζεται ότι «οι πράξεις του Κουφοντίνα έχουν κριθεί πολιτικά, ηθικά και νομικά με την καταδίκη του. Σήμερα όμως δεν κρίνεται αυτό, αλλά το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη κι αξιοπρεπή μεταχείριση, το οποίο θυσιάζεται στο βωμό των επιλογών της κυβέρνησης που κάνει επίδειξη κρατικής πυγμής κι αναζητά άλλοθι καταστολής με τελικό αποδέκτη το λαό».

Στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας κάνει έκκληση στην κυβέρνηση «υιοθετώντας» πλήρως το αίτημα του κρατούμενο, ενώ, όπως σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης αποφεύγει να κάνει την ίδια έκκληση και στον φυλακισμένο ώστε να σταματήσει την απεργία πείνας.

«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί. Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται» έγραψε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητώντας επί της ουσίας την ικανοποίηση του αιτήματος του υπόδικου για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού» έγραψε ο κ. Τσίπρας.

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε μερικές ώρες αργότερα, και ήταν κατηγορηματική:

«Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού αναφέρει:

«Ενας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κύριος Τσίπρας και αντι να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του.

Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δημήτρης Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας.

Θα μπορούσε να προσφυγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει.

Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατη ιατρική φροντίδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider