Ελλάδα
18-02-2021 | 13:10

Ταραντίλης: Οι μειώσεις για πληγέντες αφορούν τιμολόγιο του ΔΕΔΔΗΕ

Μαρία Νταλιάνη
Μοιράσου το
Ταραντίλης: Οι μειώσεις για πληγέντες αφορούν τιμολόγιο του ΔΕΔΔΗΕ

Οι μειώσεις στην τιμή του ρεύματος αφορούν σε τιμολόγιο του ΔΕΔΔΗΕ ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr σχετικά με το εάν θα τεθούν κριτήρια στους δικαιούχους-πληγέντες και εάν θα αφορά και όσους έχουν ιδιώτη - πάροχο.

Ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι ευθύνες υπάρχουν, αλλά θα αναζητηθούν όταν τελειώσει η αποκατάσταση των ζημιών. «Πρώτη προτεραιότητα όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ήταν  να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται και φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική, όπου κάθε 2 λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Και όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με τη διαδικασία του εμβολιασμού που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάσει ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος», ανέφερε ο κ. Ταραντίλης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η χιονόπτωση αυτή ήταν μια από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών. «Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά -όπου ήταν δυνατόν- πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών». Όπως εξήγησε, τα προβλήματα  της ηλεκτροδότησης προέκυψαν κυρίως από την πτώση εκατοντάδων δένδρων σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης σε πολλές περιοχές, κυρίως  στην Εύβοια, την Κεντρική Ελλάδα, το Ζαγόρι, την Κρήτη και ακόμη περισσότερο στα βόρεια προάστια της Αττικής. 

Παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 άτομα εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά σε όλη τη χώρα για την αποκατάσταση των βλαβών. Στα Βόρεια Προάστια δούλεψαν σκληρά και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ημέρα και νύχτα, περίπου 450 τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνάμεις των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού. Οι βλάβες αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή και έχουν αποκατασταθεί  στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Για τους εμβολιασμούς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι λόγω της κακοκαιρίας οι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί στην Αττική την Τρίτη δεν πραγματοποιήθηκαν. Την Τετάρτη (χθες) ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι.

«Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, τα εμβόλια που δεν έγιναν,  αξιοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό συμπολιτών μας. Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός  αναπλήρωσης, ενώ -λόγω της έκτακτης κατάστασης-   οργανώθηκε και επιχείρηση 24 ωρών. Σε αυτήν εμβολιάστηκαν πάνω από 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις Φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, στο νοσοκομείο των φυλακών, καθώς και πάνω από 250 φιλοξενούμενοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο  Κράτησης Αλλοδαπών  στην Αμυγδαλέζα.

Όλα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες. Όλοι οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ακριβή ώρα, ημερομηνία και το εμβολιαστικό κέντρο που θα εμβολιαστούν. 

Το πρόγραμμα για όσους έχασαν εμβολιασμό

Ειδικότερα: 

Οι πολίτες ηλικίας 60-64, ετών, καθώς  και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού. 

Οι ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι  υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι  το ραντεβού τους. 

Ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79.

Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.