Ο δείκτης τιμών υγείας του ΙΟΒΕ κριτήριο για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο δείκτης τιμών υγείας του ΙΟΒΕ κριτήριο για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Αφορά συμβόλαια για τα οποία οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να τα αναπροσαρμόσουν μονομερώς.

Με βάση τον δείκτη τιμών υγείας του ΙΟΒΕ θα καθοριστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα αναπροσαρμόζονται τα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο εν λόγω δείκτης που στηρίζεται στον υπολογισμό του καθαρού κόστους κάλυψης αποζημιώσεων ανά ηλικία, τα τελευταία χρόνια καταγράφει έντονα ανοδική τάση, με βάση την εκτίμηση ότι το κόστος έχει αυξηθεί από 0,2% έως 10,4% ετησίως για το διάστημα από το 2011 κι έπειτα. Ο αντίστοιχος δείκτης για το κόστος υγείας που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφει σωρευτική μείωση κατά 3,9% για την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί διάταξης- «δώρου» στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι αναπροσαρμογές στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας θα γίνονται βάσει συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για την επίμαχη διάταξη που περιλαμβάνεται στον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η δυνατότητα αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων αφορά συμβόλαια για τα οποία οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να τα αναπροσαρμόσουν μονομερώς.

Αυξήσεις πέραν των δεικτών

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα συμβόλαια που δεν προβλέπουν αναπροσαρμογή δεν εντάσσονται στη ρύθμιση. Ωστόσο απέφυγε να εξηγήσει το σημείο της διάταξης που παραπέμπει σε αυξήσεις πέραν των συγκεκριμένων ορίων.

Πιο συγκεκριμένα ορίζεται ότι σε περίπτωση που η αναπροσαρμογή κινηθεί σε επίπεδα εκτός των ορίων των δεικτών που προβλέπει n διάταξη, οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν εντός προθεσμίας 60 ημερών πριν από κάθε επερχόμενη αναπροσαρμογή να ενημερώνουν τους λήπτες της
ασφάλισης για το ύψος της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων, παρέχοντας διευκρινίσεις για την απόκλιση από τα όρια των παραγόντων και των συγκεκριμένων δεικτών.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν συμφωνεί με την αναπροσαρμογή, μπορεί να καταγγείλει την ασφαλιστική σύμβαση εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών από τη γνωστοποίηση της αναπροσαρμογής.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider