Ουσιαστική υπόσταση αποκτά η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ή όπως είναι γνωστό Υπερταμείο, το οποίο έχει συσταθεί εδώ και δύο χρόνια αλλά δεν είχε ουσιαστικό ρόλο πέρα από τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ. Πλέον με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στη Βουλή η ΕΣΥΠ γίνεται ο μεγαλύτερος «όμιλος συμμετοχών» της χώρας αφού αποκτά τον έλεγχο της συντριπτικής πλειοψηφίας των εταιρειών του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Ειδικότερα με το πολυνομοσχέδιο περνάνε οι συμμετοχές του Δημοσίου στις εξής εταιρείες: ΟΑΣΑ και θυγατρικές (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΟΑΚΑ, Ελληνικές Αλυκές, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α. ΑΕ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. ΑΕ), ΔΕΘ -Helexpo και Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Εκτός του Υπερταμείου παραμένουν προσωρινά η Αττικό Μετρό, η ΕΛΒΟ και οι Κτιριακές Υποδομές.
Σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε την δημιουργία ξεχωριστής θυγατρικής (της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών – ΕΔΗΣ) για τις συμμετοχές του Δημοσίου το πολυνομοσχέδιο ορίζει ότι τελικά τα δικαιώματα θα περάσουν απευθείας στο Υπερταμείο και η θυγατρική δεν θα συσταθεί. Σημειώνεται πως στην ομπρέλα του Υπερταμείου βρίσκονται ως θυγατρικές του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Τι θα κάνει το ταμείο με τις ΔΕΚΟ
Σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο μεταφέρονται περιουσιακά στοιχεία του Δημόσιου που οδεύουν προς πώληση/αποκρατικοποίηση, σκοπός της ΕΕΣΥΠ είναι να αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία και ουσιαστικά να την καταστήσει κερδοφόρα. Αυτό σημαίνει πως η ΕΕΣΥΠ θα αναλάβει τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις στις παραπάνω εταιρείες για να τις καταστήσει κερδοφόρες.
Εξάλλου με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι η ΕΕΣΥΠ θα μπορεί να αποδίδει μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο για το μέρος των κερδών το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Ποσά τα οποία αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο ως μέρισμα, χρησιμοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του σε επενδύσεις, σε έργα επιλέξιμα για χρηματοδότηση των θεματικών στόχων του ΕΣΠΑ της τρέχουσας ή επόμενων προγραμματικών περιόδων, έργα ΣΔΙΤ του ν. 3389/2005, είτε βάσει ειδικής νομοθεσίας ή έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΤΕπ ή άλλους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.