Οικονομία | Διεθνή

Η πιο σκληρή μάχη της Ubisoft δεν αφορά κάποιον δολοφόνο στην μεσαιωνική Ιερουσαλήμ ή στην αναγεννησιακή Βενετία όπως μας έχει συνηθίσει η δημοφιλής σειρά παιχνιδιών της, Assassin’s Creed. Πρωταγωνιστής είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Yves Guillemot, o οποίος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον μιντιακό όμιλο Vivendi που μέχρι και πριν από δύο χρόνια ήλεγχε την μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου, την Activision Blizzard.

Τον Οκτώβριο η Vivendi ξόδεψε περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αγορά ποσοστού περίπου 10% στην Ubisoft και στην Gameloft, μια εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητές συσκευές που ανήκει επίσης στους αδερφούς Guillemont. Η επένδυση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους υφιστάμενους επενδυτές ή την διοίκηση της Ubisoft.

Οι Guillemot, πέντε αδέρφια που έκαναν περιουσία διανέμοντας παιχνίδια Atari στη Γαλλία τη δεκαετία του 80’, ελέγχουν περίπου το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και το 16% των δικαιωμάτων ψήφου της Ubisoft. Η οικογένεια νιώθει να απειλείται από την Vivendi ειδικά αν ληφθεί υπόψη η φήμη του διευθύνοντα συμβούλου της Vincent Bolloer ως «ακτιβιστή επενδυτή» που αγοράζει μετοχές σε εισηγμένες εταιρείες για να προκαλέσει ανακατατάξεις στη διοίκηση τους ή στην λειτουργία τους.

«Αυτό που κάνει η Vivendi δείχνει έλλειψη σεβασμού για την Ubisoft και για όλους του μετόχους της», δήλωσε ο Yves Guillemot από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας λίγο έξω από το Παρίσι. «Στην εποχή του Facebook και της Google δεν υπάρχει χώρος για παλαιικές μεθόδους όπως η ανατριχιαστική κίνηση της Vivendi», πρόσθεσε.

Ο Guillemot τόνισε ότι ετοιμάζει «γραμμή άμυνας» έναντι στη Vivendi, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και καινούργιους επενδυτές. Θεωρεί ότι η ανεξαρτησία της Ubisoft – η οποία πέρσι ανακοίνωσε πωλήσεις 1,46 δισ.- είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει μια σειρά συνεργασιών όπως η ταινία Assassin’s Creed που βρίσκεται στα γυρίσματα.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ubisoft γίνεται στόχος ανεπιθύμητων επενδυτών. Πριν από μια δεκαετία η Electronic Arts είχε αγοράσει το 20% της εταιρείας προκαλώντας φήμες για πλήρη εξαγορά. Εν τέλει η ΕΑ μηδένισε την συμμετοχή της στην Ubisoft το 2010.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.