Οικονομία | Διεθνή

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Newsroom

Ελάχιστα αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 27 Απριλίου. Οι νέες αιτήσεις ανήλθαν στις 208.000, επιβεβαιώνοντας ότι το ποσοστό των απολύσεων παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, δείγμα μίας υγιούς και σταθερής οικονομίας.

Μέχρι στιγμής το 2024 οι αιτήσεις κυμαίνονται από 194.000 έως 225.000, αριθμοί που είχαν να επιτευχθούν στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960 οπότε και ο πληθυσμός ήταν σημαντικά λιγότερος.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν υπολογίσει ότι οι νέες αιτήσεις θα αυξηθούν σε 212.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραδίδονται στην κυβέρνηση, μείωση σημειώθηκε σε 36 από τις 53 πολιτείες, ενώ αυξήσεις κατέγραψαν 17 πολιτείες παρ' όλα αυτά κατά μικρά ποσοστά.

Ο αριθμός των ατόμων που ήδη λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ εν τω μεταξύ, παραμένει αμετάβλητος στα 1,77 εκατ. πολίτες σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Συνήθως προτού μία οικονομία βρεθεί σε ύφεση, οι απολύσεις και οι αιτήσεις ανεργίας αρχίζουν να αυξάνονται αλλά στις ΗΠΑ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει καταστήσει τις επιχειρήσεις διστακτικές στο να απολύσουν εργαζομένους, ιδίως σε περίπτωση που η οικονομία ανακάμψει απότομα και χρειαστούν επιπλέον «χέρια». Αυτό είναι που δίνει στους Αμερικανούς την αυτοπεποίθηση να συνεχίσουν να ξοδεύουν και να στηρίζουν την οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: