Οικονομία | Διεθνή

Ελαιόλαδο: Στην πιο κρίσιμη στιγμή της η βιομηχανία παραγωγής

Newsroom

Προειδοποίηση για μία «ριζική αναδιάρθρωση» του κλάδου της παραγωγής ελαιόλαδου, απευθύνει η ισπανική Deoleo, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι ο τομέας διανύει μια από τις πιο απαιτητικές περιόδους στην ιστορία του.

Η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών, τα υψηλά επιτόκια και τον επιμένοντα πληθωρισμό έχουν όλα τους τελευταίους μήνες, αφήσει το σημάδι τους στην αλυσίδα αξίας του ελαιόλαδου.

Τα τελευταία δύο χρόνια που καύσωνας πλήττει την Ισπανία, έχει περιοριστεί σημαντικά συγκομιδή ελιάς έχοντας ως αποτέλεσμα ένα πρωτοφανές «ράλι» τιμών που άφησε άναυδους τόσο τους καταναλωτές όσο και τους βετεράνους του κλάδου.

Όπως αναφέρει το CNBC, η Ισπανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου, γεγονός που την καθιστά και παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις τιμές.

Η Deoleo πάντως, εμφανίζεται σίγουρη ότι αυτή η κατάσταση θα «κάνει τον κύκλο της» και αναμένει ότι οι τιμές θα επιστρέψουν σε «λογικά επίπεδα» όταν και οι  ποσότητες συγκομιδής επιστρέψουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Ωστόσο, αν και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην Ισπανία ήταν «αναμφίβολα θετικά νέα», η εταιρεία κρατά τις επιφυλάξεις της σχετικά με την πορεία εξέλιξης των τιμών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo, Miguel Angel Guzman: «Έχουμε ακόμη μήνες μπροστά μας μέχρι να μάθουμε τις πιθανές ποσότητες της σοδειάς 2024-25 και μέχρι τότε οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες».

«Στο μεταξύ, ο τομέας χρειάζεται βαθιά μεταμόρφωση και αλλαγές που από τη μεριά της Deoleo, αντιμετωπίζουμε με σταθερή δέσμευση στις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ποιότητα, με επίκεντρο τον καταναλωτή», προσθέτει.

Ο τομέας του ελαιολάδου πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου προέρχεται από την Μεσόγειο, με χώρες της νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα ανάμεσα στους «κυρίαρχους παίκτες» παραγωγής του «υγρού χρυσού».

Αναλυτές που ασχολούνται με τον σπόρο των ελαιόδεντρων προειδοποιούν είναι «αρκετά ευάλωτα» στην κλιματική αλλαγή. Παρ' όλο που συνήθως μπορούν να ανταπεξέλθουν καλά στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία, οι πρόσφατες συνθήκες ήταν υπερβολικές.

Κατά την Deoleo, οι συνθήκες αυτές που επικράτησαν σε κρίσιμες φάσεις ανάπτυξης των καρπών τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε σοβαρές ελλείψεις στις ισπανικές σοδειές καθώς και ο ίδιος ο κλάδος του ελαιόλαδου είναι «από τη φύση του ευεπηρέαστος στην υψηλή μεταβλητότητα των τιμών προέλευσης».

Η εταιρεία θεωρεί ότι οι τιμές προέλευσης αντιπροσωπεύουν έως και το 80% των συνολικών της εξόδων, προσθέτοντας ότι αυτή είναι «μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ειδικά σε μία κατάσταση όπως η τωρινή».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για την καλύτερη προστασία των ελαιόδεντρων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή ο Guzman δήλωσε: «Ο κλάδος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και όλοι οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτόν πρέπει να μετασχηματιστούν αν επιθυμούμε να μειώσουμε τη μεταβλητότητα των τιμών και να τις καταστήσουμε πιο προβλέψιμες».

Και πρόσθεσε: «Αυτό θα είναι το κλειδί για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εξωτερικοί παράγοντες, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιρροή στην προσφορά και τη ζήτηση, να αποκτήσουν καθοριστικό ρόλο στην τιμή του προϊόντος και κατά συνέπεια, στις ενέργειες στις οποίες αναγκάζονται να προβούν οι εταιρείες, καθώς και στο μέλλον της κατηγορίας συνολικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: