Οικονομία | Διεθνή

Σε μια χρονιά που ο λαϊκισμός πήρε το προβάδισμα κι ανασχημάτισε την πολιτική σκηνή σε Ευρώπη κι Αμερική οι πλούσιοι του κόσμου τούτου αποχαιρετούν την χρονιά με 237 δισ. δολάρια περισσότερα από όσα την ξεκίνησαν.

Εν μέσω κακών οικονομικών δεδομένων της Κίνα στην αρχή της χρονιάς, της επιλογής της πλειοψηφίας των βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επικράτηση του Donald  Trump στις αμερικανικές εκλογές, οι μεγαλύτερες περιουσίες του πλανήτη παρουσίασαν αυξομειώσεις αλλά έκλεισαν την χρονιά με αύξηση 5,7% φτάνοντας τα 4,4 τρισ. στο τέλος της συνεδρίασης της 27ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα ύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

 «Γενικά, η χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκρηκτική» ανέφερε ο Simon Smiles, επικεφαλής επενδύσεων μεγάλων πελατών της UBS Wealth Management. Το 2016 κατέληξε να είναι μια καταπληκτική χρονιά για τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου.

Στην κορυφή της λίστας των κερδισμένων του 2016 είναι ο Warren Buffet, ο οποίος κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του κατά 11,8 δισ. δολάρια. Ο Αμερικανός επενδυτής ανέκτησε τη θέση του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο δύο ημέρες μετά το ράλι που πυροδότησε η νίκη του Trump κατά το οποίο αύξησε την περιουσία του κατά 19% φτάνοντας τα 74,1 δισ. δολάρια.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις της προσωπικής τους περιουσίας είδαν οι αμερικάνοι οι οποίοι καταλαμβάνουν τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα με τη μεγαλύτερη αύξηση της προσωπικής περιουσίας . Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο συνιδρυτής της Microsoft , Bill Gates, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με 91,5 δισ. δολάρια, και ο μεγιστάνας του πετρελαίου Harold Hamm.

Οι πλούσιοι Aμερικανοί βγήκαν κερδισμένοι μέχρι στιγμής από την νίκη Trump παρότι πριμοδότησαν στην πλειονότητά τους την αντίπαλο του Trump, Hillary Clinton.  Συνολικά, επωφελήθηκαν από τη νίκη του, προσθέτοντας 77 δισ. δολάρια στους λογαριασμού τους κατά τη διάρκεια του μετεκλογικού ράλι στο οποίο επιδόθηκαν οι αγορές μετά την αναπάντεχη νίκη του.

Ο Γάλλος Bernard Arnault  της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE είναι ο μοναδικός μη Αμερικανός ανάμεσα στους πέντε με τις καλύτερες επιδόσεις πλούτο. Μάλιστα αύξησε την περιουσία του κατά 7,1 δις. δολάρια φτάνοντας τα 38,9 δισ. δολάρια.

Ο Amancio Ortega, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης συνιδρυτής της αλυσίδας ένδυσης Zara, βρέθηκε στη δεύτερη θέση του δείκτη για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς μέχρι που ο Buffet κατέλαβε τη θέση του τον Νοέμβριο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιουσία του Ortega μειώθηκε κατά 1,7 δισ. δολάρια το 2016, καταλήγοντας ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία που ανέρχεται στα 71,2 δισ. δολάρια.

Τεχνολογία

Ο τεχνολογικός τομέας ήταν ο δεύτερος σε επιδόσεις με 55 δισεκατομμυριούχους οι οποίοι αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 50 δισ. μέσα στο 2016, παρά τις ανησυχίες ότι μια προεδρία Trump μπορεί να εισαγάγει πολιτικές επιβλαβείς για τις εταιρείες τους.

Επικεφαλής του πλούτου της τεχνολογίας δεν είναι άλλος από τον ιδρυτή της Amazon.com Inc., Jeff Bezos, ο οποίος κατάφερε να διπλασιάσει την περιουσία του σε 60 δις. το 2015. Κατά πόδας ακολούθησε ο ο ιδρυτής του Facebook Inc. Mark Zuckerberg, ο οποίος κέρδισε επιπλέον 5,4 δισ. δολάρια.

Μερικά από τα μεγαλύτερα κέρδη του κλάδου πήγαν στους ιδρυτές των κορυφαίων startup του κόσμου, όπως στον Travis Kalanick, της Uber Technologies Inc. και στον  Evan Spiegel της Snap Inc 's. Οι γνωστοί δισεκατομμυριούχοι των μονόκερων περιλαμβάνουν και τον συνιδρυτή του Spotify Inc. Martin Lorentzon, ο οποίος μπήκε στη λίστα των δισεκατομμυριούχων πρώτη φορά φέτος καταφέρνοντας να εξασφαλίσει μερικούς γύρους χρηματοδότησης μαμούθ προετοιμάζοντας την δημόσια εγγραφή της εταιρείας.

Άλλες δισεκατομμυριούχοι που αποκαλύφθηκαν από τον δείκτη του Bloomberg είναι ο  περιλαμβάνεται ο πατέρας και ο γιος που βρίσκονται πίσω από την τεκίλα Jose Cuervo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.