Οικονομία | Διεθνή

Το Μπαχρέιν αναζητά επενδυτές για αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία

Newsroom

Το Μπαχρέιν αναζητά επενδυτές για το μερίδιό του σε έναν σημαντικό αγωγό πετρελαίου που μεταφέρει αργό από τη Σαουδική Αραβία, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, καθώς η μικρότερη οικονομία του Κόλπου θέλει να κερδίσει χρήματα από τα ενεργειακά assets.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να συγκεντρώσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την πώληση του μεριδίου, εκτίμησαν οι πηγές.

Ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει έως και 350.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και συνδέει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στο Abqaiq με το διυλιστήριο Bapco στο Μπαχρέιν.

Εκπρόσωποι της Bapco Energies του Μπαχρέιν, η οποία διαχειρίζεται τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Παλαιότερα το Bloomberg News είχε μεταδώσει ότι το Μπαχρέιν ψάχνει να προσλάβει συμβούλους για να βοηθήσουν στην πώληση μεριδίων σε ορισμένα από τα περιουσιακά του στοιχεία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό είναι μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να ανοίξει μια βιομηχανία που ήταν κλειστή για δεκαετίες στις ξένες επενδύσεις.

Η ενεργειακή βιομηχανία της χώρας δεν είναι της ίδιας κλίμακας με αυτές άλλων χωρών του Κόλπου, αλλά οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να ακολουθήσουν μια στρατηγική παρόμοια με τη γειτονική Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Ριάντ πρόσφερε ένα μερίδιο στην Aramco με αρχική δημόσια προσφορά το 2019 και στη συνέχεια ακολούθησε η πώληση δικαιωμάτων μίσθωσης ορισμένων από τους αγωγούς της σε επενδυτές. Το Άμπου Ντάμπι πούλησε επίσης ένα μερίδιο στην Adnoc Oil Pipelines πριν από πέντε χρόνια, αν και μια εταιρεία με έδρα το εμιράτο αγόρασε πρόσφατα τις συμμετοχές των BlackRock και KKR & Co. στην επιχείρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: