ΕΣΠΑ: 12,6 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Κοζάνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: 12,6 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Κοζάνης
Συνεχίζονται οι δράσεις για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού του ΕΣΥ, ένα μεγάλο εγχείρημα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας.

Συνεχίζονται οι δράσεις για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού του ΕΣΥ, ένα μεγάλο εγχείρημα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι πόροι που θα κατευθυνθούν στην ανακαίνιση και δημιουργία νέων μονάδων στο ΕΣΥ ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ περί τα 140 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (80 εκατ. για την δευτεροβάθμια και 60 εκατ. για την πρωτοβάθμια περίθαλψη).

Η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά σήμερα η υποβολή προτάσεων για την ένταξη της δράσης «Ανάπτυξη / αναβάθμιση υποδομών υγείας - τμηματοποιημένο έργο» στο πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» και χρηματοδότηση από το ταμείο ΕΤΠΑ.

Με τη συγκεκριμένη δράση επιδιώκεται η κάλυψη των αναγκών επέκτασης και βελτίωσης των υποδομών Υγείας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση, τόσο του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και της ισότιμης πρόσβασης του πληθυσμού της Περιφέρειας στις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας.

Ως δυνητικοί δικαιούχοι ορίζονται το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο» καθώς και όσοι φορείς έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με το νοσοκομείο.

Η πρόσκληση αφορά στην προσθήκη νέας πτέρυγας Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο», ένα έργο προϋπολογισμού 12.600.000 ευρώ. Η δράση λαμβάνει υπόψη την Εθνική Στρατηγική Υγείας και είναι σε εναρμόνιση με τη χαρτογράφηση των αναγκών και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων του Υπουργείου Υγείας.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 12.600.000 ευρώ.

Η περίοδος υποβολής των προτάσεων είναι από 14/6/2024 έως 15/7/2024 και ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η 31/12/2029, ημερομηνία κατά την οποία ορίζεται και η ολοκλήρωση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Άλλες δράσεις

Παράλληλα, άλλες τρεις προσκλήσεις παραμένουν «ανοιχτές» για υποβολή προτάσεων:

1. Ανάπτυξη υποδομών υγείας, αναβάθμιση και επέκταση εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (νέα έργα)

Η δράση στοχεύει στη στήριξη των δομών υγείας, της ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της απομακρυσμένης περίθαλψης/φροντίδας, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Ενδεικτικά αναφέρονται επενδύσεις σε υποδομές του τομέα υγείας ΠΦΥ που αφορούν:
• στον εκσυγχρονισμό κτιριακών υποδομών υγειονομικών μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, κ.α.).
• στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη ελλείψεων ή για τον εκσυγχρονισμό υφισταμένου της ΠΦΥ.
Σημειώνεται ότι η ενίσχυση της ΠΦΥ αποτελεί προτεραιότητα, με τις επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα να περιορίζονται σε εθνικό επίπεδο στο 40% των πόρων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την υγεία.
Ως δυνητικοί δικαιούχοι ορίζονται το υπουργείο Υγείας και οι εποπτευόμενοι φορείς του, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., τα Γενικά Νοσοκομεία Καρπενησίου, Λιβαδειάς, Θηβών, Άμφισσας, Χαλκίδας και Λαμίας καθώς και τα Γενικά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας Καρύστου και Κύμης.
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται μέσω του ΕΤΠΑ για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Η περίοδος υποβολής προτάσεων λήγει στις 31/12/2024.

2. Ευφυές Σύστημα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικής Υγείας με βάση την επιδημιολογία των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής

Πρόκειται για ένα έργο με συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.
Το ευρύ φάσμα πληροφοριών που συλλέγεται από τα αστικά λύματα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της έρευνας και σε άλλους ανθρώπινους βιοδείκτες που θα παρέχουν στο μέλλον ουσιαστικές ενδείξεις σχετικά με περισσότερες ασθένειες.
Με την πρόσκληση καλούνται να χρηματοδοτηθούν 4 διαφορετικού τύπου Δράσεις που ως γενικότερο στόχο θα έχουν την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών γνώσης του υπουργείου Υγείας σε θέματα πολιτικής δημόσιας υγείας (πανδημία Covid-19, ιώσεις, πολιτική εμβολιασμών, μικροβιακή αντοχή και αντιβιοτικά, φαρμακευτική πολιτική και πολιτική για τα ναρκωτικά), και ιδιαίτερα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας (μέσω παρεμβάσεων πρόληψης). Η περίοδος υποβολής προτάσεων λήγει στις 28/6/2024.

3. Προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων και κινητών μονάδων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Αττικής

Αφορά στην προμήθεια 52 ασθενοφόρων οχημάτων τύπου B και 8 τύπου C, για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Αττική. Πρόκειται για 60 οχήματα VAN κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων για ασθενοφόρα τύπου Β και C.
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ. Η περίοδος υποβολής προτάσεων λήγει στις 28/6/2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Οδηγός συνταγογράφησης τα θεραπευτικά πρωτόκολλα – Πώς θα εξοικονομήσουν πόρους

Έρχεται το Mental Health app του Yπουργείου Υγείας

Καρκίνος πνεύμονα: Υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μ.ο. οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider