Επιτόκια πάγιας ρύθμισης: Μειώνονται και παγώνουν για ένα έτος - Τι ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτόκια πάγιας ρύθμισης: Μειώνονται και παγώνουν για ένα έτος - Τι ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης
«Αστείο το πρόγραμμα Κασσελάκη» - Έρχεται βάση δεδομένων για τα ανασφάλιστα ΙΧ - Τι ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Νομοθετική διάταξη για μείωση του επιτοκίου στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών, σχεδιάζει να φέρει το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε στον ΣΚΑΙ ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε μία ρύθμιση, έτσι ώστε για έναν χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

«Υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο, εξήγησε ο υπουργός. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Βλέπουν αυξημένα επιτόκια στη ρύθμιση οφειλών οι πολίτες

Όπως ανέφερε νωρίτερα το insider.gr, οι φορολογούμενοι που επισκέπτονται την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για να ρυθμίσουν κάποια φορολογική οφειλή, όπως τον φετινό ΕΝΦΙΑ, διαπιστώνουν ότι έχουν αυξηθεί τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης. Συγκεκριμένα το επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,35% ενώ όσοι επιλέγουν τις 13 έως 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) με έκπληξη διαπιστώνουν ότι το επιτόκιο έχει ανέβει στο 8,18% από 5,87%.

Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

«Αστείο το πρόγραμμα Κασσελάκη»

Ο υπουργός χαρακτήρισε, εξάλλου, αστείο το πρόγραμμα του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. «Τα υπερκέρδη που λέει ο κ. Κασσελάκης ότι θα φορολογήσει, τα φορολογήσαμε και εμείς, και στις ηλεκτρικές εταιρείες, και στα διυλιστήρια, και από εκεί δώσαμε τις ενισχύσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα και για τα διάφορα pass κτλ. Το θέμα είναι να φορολογεί κανείς μέχρι εκεί που αντέχουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αν δεν το αντέχουν, θα μας χαιρετήσουν. Ο κ. Κασσελάκης έχει ένα πρόγραμμα που είναι, δυστυχώς, αστείο. Προφανώς είναι αστείο. Πχ. λέει ότι ‘’θα μειώσει τους φόρους των φυσικών προσώπων κατά 30%... Πόσοι είναι οι φόροι αυτοί; 12 δισ… Τι κόστος λέει ότι θα έχουμε; 140 εκατ. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια αστειότητα» ανέφερε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.

«Ο κ. Κασσελάκης ζούσε αλλού την περασμένη δεκαετία, επομένως δικαιούται να λέει ό,τι λέει για την οικονομία, δεν δικαιολογούνται οι υπόλοιποι που ήταν εδώ, που ήμασταν όλοι εδώ, που ζήσαμε την άνευ προηγουμένου κρίση της περασμένης δεκαετίας. Η χώρα έχασε πάνω από το 25% του ΑΕΠ κατά κεφαλήν. Πώς θα εξαφανιστεί το χάσμα από τη μια μέρα στην άλλη; Μόνο στα κινούμενα σχέδια αυτά τα πράγματα. Πρέπει να έχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους άλλους, και μέχρι στιγμής τους έχουμε. Ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, ήμασταν στο 62% του κοινοτικού μέσου όρου το 2020, σήμερα είμαστε στο 67%. Έχουμε τετραπλάσιους, πενταπλάσιους, ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι ενδεικτικό ότι πάμε στη σωστή κατεύθυνση και ότι θα συγκλίνουμε, και σιγά – σιγά πλησιάζουμε».

Η Ελλάδα, διευκρίνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν έχει μεταβληθεί σε παράδεισο με τη ΝΔ, αλλά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα και του Κασσελάκη σήμερα έχουμε κάνει βήματα μπροστά. 400.000 περίπου άνεργοι συμπολίτες μας έχουν βρει σήμερα εργασιακή προοπτική, ήταν η ανεργία στο 18% και σήμερα είναι στο 10%. Στις καταθέσεις βρήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ 150 δισεκ. ευρώ στις τράπεζες και τώρα είναι περίπου 200 δισεκ. ευρώ. Τα νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερες αποταμιεύσεις βρήκανε περισσότερα λεφτά στις τράπεζες. Στους μισθούς βρήκαμε κατώτατο μισθό 650 και έχει πάει 830. Αν βάλουμε μέσα και τον πληθωρισμό που προεξοφλείται για το 2024, σωρευτικά από το ’19 είναι 16,5 μονάδες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28 μονάδες.

Βάση δεδομένων για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Για τα ανασφάλιστα ΙΧ ο υπουργός δήλωσε ότι έχουμε φέρει ένα ν/σ, υπολογίζουμε ότι είναι 500.000. «Είναι κακό (το θέμα με τα ανασφάλιστα ΙΧ), γιατί κάποιοι πονηρούληδες που δεν πληρώνουν και κάποιοι που πληρώνουν και αισθάνονται κορόιδα, το κράτος χάνει λεφτά, αλλά και αν γίνει τρακάρισμα, ο άλλος αν είναι ανασφάλιστος την πατάς κι εσύ… Ερχόμαστε τώρα και συνεννοούμαστε με το υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και τις ασφαλιστικές εταιρείες, κάνουμε ενιαία βάση (δεδομένων), θα γίνεται ανταλλαγή στοιχείων, θα γίνονται περιοδικοί έλεγχοι κάθε έξι μήνες. Να πάνε όλοι να ασφαλιστούν, γιατί με τη διασταύρωση θα βρεθούν και θα υπάρχει καθεστώς ισονομίας για όλους».

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους έχουν κόκκινα δάνεια πάει καλά, ανακοίνωσε ακόμα ο Κωστής Χατζηδάκης. Φέτος έχουμε 25.000 αιτήσεις το πρώτο τετράμηνο για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ πέρυσι είχαμε 13.000, γιατί τον κάναμε οιονεί υποχρεωτικό για τους ευάλωτους το συμβιβασμό με τα funds, με τις τράπεζες τους servicers κλπ και γιατί έχουμε δώσει ένα πολύ ευνοϊκό επιτόκιο 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Οι κωδικοί-παγίδες για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Ανοίγει η πλατφόρμα για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider