Βάσλε: Υπάρχει όριο στο πόσο μπορεί να αποκλίνει η ΕΚΤ από την Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βάσλε: Υπάρχει όριο στο πόσο μπορεί να αποκλίνει η ΕΚΤ από την Fed
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγνοεί πλήρως τη δυναμική του πληθωρισμού και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ όταν χαράσσει το δικό της μονοπάτι, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Bostjan Vasle.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγνοεί πλήρως τη δυναμική του πληθωρισμού και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ όταν χαράσσει το δικό της μονοπάτι, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μπόστιαν Βάσλε.

Ακόμα κι αν οι συνθήκες και στις δύο οικονομίες απαιτούν διαφορετικές απαντήσεις, υπάρχουν συνδέσεις που θα λάβουν υπόψη οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετέχει στην εαρινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή διαφορετική από αυτή της Ευρωζώνης», είπε ο Vasle. «Έτσι, είναι λογική συνέπεια ότι η αντίδραση της νομισματικής πολιτικής μπορεί επίσης να είναι διαφορετική. Αλλά αυτή η απόκλιση έχει όρια».

Οι δηλώσεις έρχονται αφότου η ΕΚΤ έστειλε «σήμα» ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και αφού ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι επίμονες αυξήσεις των τιμών οδήγησαν τον Πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ να πει αυτή την εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι θα περιμένουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως προτού μειώσουν το κόστος δανεισμού.

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν εξαρτάται από την Fed και ότι ενεργεί με βάση τα όσα συμβαίνουν στη ζώνη του ευρώ. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάριο Σεντένο, δήλωσε στο Bloomberg την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη δεν «κοιτάζει τις ΗΠΑ».

Ωστόσο, ο Βάσλε εκτιμά ότι «υπάρχει σημαντική πιθανότητα, οι παράγοντες πίσω από τον επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ να γίνουν ορατοί και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως και στην Ευρωζώνη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider