Καύσιμα: Το γεωπολιτικό άγχος ανεβάζει τις τιμές στην Ελλάδα και τον κόσμο – Το Brent θα μπορούσε να φθάσει τα 130 δολάρια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Το γεωπολιτικό άγχος ανεβάζει τις τιμές στην Ελλάδα και τον κόσμο – Το Brent θα μπορούσε να φθάσει τα 130 δολάρια
Οι τιμές στην ελληνική αγορά καυσίμων θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο.

Ο κίνδυνος μια εκτεταμένης περιφερειακής ανάφλεξης ύστερα από την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ έχει εντείνει το γεωπολιτικό άγχος προκαλώντας τριγμούς στην διεθνή αγορά με το Brent να έχει καταγράψει «προκαταβολικά» άνοδο στα 90 δολάρια το βαρέλι τις προηγούμενες ημέρες ενώ διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείουν να φθάσει και τα 130 δολάρια ως αποτέλεσμα των επίμονων γεωπολιτικών εντάσεων.

Εδώ και τρεις ημέρες οι τιμές Platts βαίνουν αυξανόμενες προδιαγράφοντας αυξημένες τιμές και στην ελληνική αγορά, μια εκτίμηση που επιβεβαιώνει και η ΠΟΠΕΚ η οποία αναμένει σημαντική αύξηση τόσο στις βενζίνης όσο και στο πετρέλαιο κίνησης. Φυσικά, παρά τον αντίκτυπο που έχει ο φόβος διαταραχής της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου στις τιμές, διεθνείς οίκοι θεωρούν ότι η γεωπολιτική κρίση θα πρέπει να είναι παρατεταμένη και βαθύτερη προκειμένου να υπάρξει σημαντική επίπτωση στις τιμές.

Αυτή την στιγμή, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,963 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,715. Η ανοδική τάση που υπάρχει στην αγορά καυσίμων αναμένεται εν μέρει να συγκρατηθεί από το πλαφόν που ισχύει εδώ και τρία χρόνια στο περιθώριο κέδρους των πρατηριούχων, ωστόσο, όπως συνιστούν παράγοντες της ελληνικής αγοράς, οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έλεγχο και να αντιμετωπίζουν με σχετική καχυποψία πρατήρια με τιμές που κινούνται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο. Μάλιστα, μιλώντας στο «MEGA» για το θέμα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σημείωσε ότι το υπουργείο δεν θα δεχθεί αναιτιολόγητες αυξήσεις σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί και ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι έλεγχοι. «Η Πολιτεία έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους. Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια, είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους», υπογράμμισε σχετικά.

Φόβοι ότι οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να εκτοξευθούν πάνω από τα 100 δολάρια

Οι τιμές στην ελληνική αγορά καυσίμων θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο εάν κλιμακωθεί η ένταση στην Μέση Ανατολή. Παράγοντες της διεθνούς αγοράς εκτιμούν ότι το Brent θα μπορούσε να καταγράψει άνοδο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά από την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, η οποία αναζωπύρωσε τους φόβους για έναν περιφερειακό πόλεμο.

Το Ιράν διαθέτει τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους και οποιαδήποτε διαταραχή της ικανότητάς του να προμηθεύει τις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα. Πηγή ανησυχίας για τους διεθνείς παρατηρητές αποτελεί και ο αντίκτυπος της έντασης στην διέλευση από το Στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου ρέει καθημερινά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

«Οποιαδήποτε επίθεση σε εγκαταστάσεις παραγωγής ή εξαγωγής πετρελαίου στο Ιράν θα οδηγούσε την τιμή του Brent στα 100 δολάρια και το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ θα οδηγούσε σε τιμές από 120 έως 130 δολάρια», δήλωσε ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Άλλος ένας παράγοντας που ασκεί ανοδικές πιέσεις στο πετρέλαιο είναι οι υποεπενδύσεις και η σημαντική φυσική μείωση της παραγωγής. Το ποσοστό πτώσης για μια συμβατική πετρελαιοπηγή είναι περίπου 15%, λόγω της απουσίας δαπανών προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει τους τελευταίους μήνες λόγω των διαταραχών στο εμπόριο και των καθυστερήσεων που προκαλούνται από τις θαλάσσιες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούτι, οι οποίοι διεκδικούν την αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό.

Και φυσικά, δεν πρέπει να υποτιμάται το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά του Ιράν σε περίπτωση που αυτό κλιμακώσει περαιτέρω τις εχθροπραξίες. Σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα δεχτούν «ανανεωμένη πίεση για να ενισχύσουν ξανά τις κυρώσεις», έγραψε σε σημείωμα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Betashares, Ντέιβιντ Μπασσανέζε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο; Αναλυτές «ζυγίζουν» τις επιπτώσεις της επίθεσης του Ιράν

Θεοχάρης: Δεν θα δεχτούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις στα καύσιμα

Μικρές απώλειες για το πετρέλαιο παρά τις σειρήνες πολέμου Ιράν - Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider