Ευρωζώνη: Σε επιβράδυνση το λιανικό εμπόριο τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Σε επιβράδυνση το λιανικό εμπόριο τον Δεκέμβριο
Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2023, κλείνοντας ένα δύσκολο έτος για έναν κλάδο που πλήττεται από την αύξηση του κόστους ζωής. 

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2023, κλείνοντας ένα δύσκολο έτος για έναν κλάδο που πλήττεται από την αύξηση του κόστους ζωής.

Το συνολικό λιανικό εμπόριο από πλευράς όγκου ήταν 0,8% πιο χαμηλά σε ετήσια βάση και 1,1% χαμηλότερο τον Δεκέμβριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat την Τρίτη, δηλαδή χειρότερο από την πτώση 0,8% που περίμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τη Wall Street Journal.

Ωστόσο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν ελαφρά τον Νοέμβριο, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία που αντιστρέφουν προηγούμενες εκτιμήσεις για πτώση.

Η επιβράδυνση στο λιανικό εμπόριο έρχεται παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αγοραστές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις δαπάνες εν μέσω της διαρκούς κρίσης κόστους ζωής που επιβάρυνε τις δαπάνες των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Για το 2023 συνολικά, το λιανικό εμπόριο ήταν 1,8% χαμηλότερο από το προηγούμενο έτος.

Η Γερμανία, η πρώτη οικονομία της ευρωζώνης, κατέγραψε ιδιαίτερα έντονη επιβράδυνση στο λιανικό εμπόριο τον Δεκέμβριο με πτώση 1,6%, ενώ άλλα μεγάλα κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία, κατέγραψαν επίσης πτώση πωλήσεων.

Το ζοφερό τοπίο λιανικής της ευρωζώνης έρχεται σε αντίθεση με μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον αντίστοιχο κλάδο στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις εκεί αυξήθηκαν στο τέλος του περασμένου έτους, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι καταναλωτές μπορούν να οδηγήσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2024, προσθέτοντας αύξηση άνω του 3% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Αντίθετα, η ευρωζώνη μόλις απέφυγε την ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η δραστηριότητα παρέμεινε στάσιμη μετά από μια ελαφρά συρρίκνωση τους τρεις προηγούμενους μήνες, με την αδύναμη κατανάλωση να προστίθεται στην παραπαίουσα βιομηχανική παραγωγή. Παραμένουν οι ελπίδες ότι η οικονομία της Ένωσης μπορεί σταδιακά να ανακάμψει το νέο έτος, εν μέσω επιβράδυνσης του πληθωρισμού και προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι Ευρωπαίοι αγρότες αναζητούν νέες στρατηγικές επιβίωσης;

Blackstone: Σχέδιο για προσφορά εξαγοράς της εταιρείας καλλυντικών, L' Occitane

UBS: Καλύτερα από το αναμενόμενο οι ζημίες τριμήνου - Ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών 1 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider