Ο επαναπροσδιορισμός της Φαρμακευτικής Κάνναβης και η «χρυσή ευκαιρία» για την Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο επαναπροσδιορισμός της Φαρμακευτικής Κάνναβης και η «χρυσή ευκαιρία» για την Ελλάδα
Καθώς η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μετασχηματιστικής συζήτησης για την φαρμακευτική κάνναβη, χώρες όπως η Γερμανία, η Μάλτα και η Τσεχική Δημοκρατία πρωτοστατούν στην αμφισβήτηση των παραδοσιακών αντιλήψεων γύρω από τη χρήση της.

Καθώς η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μετασχηματιστικής συζήτησης για την φαρμακευτική κάνναβη, χώρες όπως η Γερμανία, η Μάλτα και η Τσεχική Δημοκρατία πρωτοστατούν στην αμφισβήτηση των παραδοσιακών αντιλήψεων γύρω από τη χρήση της. Αυτές οι σημαντικές αλλαγές πολιτικής, αντικατοπτρίζοντας ευρύτερες παγκόσμιες τάσεις που παρατηρούνται στον Καναδά και σε επιλεγμένες πολιτείες των ΗΠΑ, σηματοδοτούν ένα σημείο τομής στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη προσεγγίζει το φυτό.

Στην καρδιά των εξελίξεων ευρίσκεται αυτή την στιγμή η Ελλάδα. Ειδικότερα, εν μέσω αυτού του μετασχηματισμού, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα, ενσαρκώνοντας την υπόσχεση της ιατρικής κάνναβης.

Πέρα από τα δυνητικά θεραπευτικά οφέλη της, η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, δια μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων (Foreign Direct Investment - FDI) στον τομέα, είναι αναζωογονητική. Καθώς κύματα επαναπροσδιορισμού και μεταρρύθμισης της κάνναβης σαρώνουν την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι έτοιμη να επωφεληθεί, διεκδικώντας τον κομβικό της ρόλο σε αυτόν τον εκκολαπτόμενο κλάδο.

Το ιατρικό πλαίσιο

Οι δυνατότητες της ιατρικής κάνναβης έχουν από καιρό αναδειχθεί ως μια επαναστατική δύναμη στην υγειονομική περίθαλψη. Τα κανναβινοειδή της, κυρίως η κανναβιδιόλη (CBD) και η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), αλληλεπιδρούν με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του σώματος, επηρεάζοντας τους υποδοχείς του πόνου και προσφέροντας δυνητική ανακούφιση χωρίς τις εθιστικές ιδιότητες που συνήθως συνδέονται με τα οπιοειδή.

Αυτό το εγγενές χαρακτηριστικό του φυτού έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον παγκοσμίως. Από την παροχή μιας ασφαλέστερης εναλλακτικής λύσης στα οπιοειδή για τη διαχείριση του πόνου έως την προσφορά ελπίδας για καταστάσεις που αντιστέκονταν στις συμβατικές θεραπείες, όπως η επιληψία, οι φαρμακευτικές ιδιότητες τη κάνναβης είναι αναμφισβήτητα πολλά υποσχόμενες.

Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή της Charlotte Figi, ενός νεαρού κοριτσιού που βίωσε μια δραματική μείωση των σοβαρών επιληπτικών κρίσεων χάρη σε ένα στέλεχος κάνναβης πλούσιο σε CBD. Επιπλέον, πέρα από τη σφαίρα των σωματικών παθήσεων, προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν την υπόσχεση του φυτού στην ψυχική υγεία. Καταστάσεις όπως οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη και η μετατραυματική διαταραχή του μετατραυματικού στρες μπορεί να βρουν σύμμαχο σε ορισμένα κανναβινοειδή που ρυθμίζουν τους υποδοχείς του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Ρυθμιστικό Πλαίσιο

Το μετασχηματιστικό δυναμικό της ιατρικής κάνναβης στην υγειονομική περίθαλψη είναι αδιαμφισβήτητο, ενώ έχει ήδη προκαλέσει την ρυθμιστική αναγνώριση και επίβλεψη από διάφορα έθνη σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα να αποτελεί εξέχον παράδειγμα. Ως ένα από τα πρώτα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νομιμοποίησαν την ιατρική κάνναβη, η Ελλάδα έχει θεσπίσει μια ολοκληρωμένη και αυστηρή ρυθμιστική αρχιτεκτονική. Το πλαίσιο αυτό περιγράφει σχολαστικά τα κριτήρια βάσει των οποίων μπορεί να παρασχεθεί σε άτομα πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη.

Πιο σημαντικά, διατυπώνει τις αυστηρές προϋποθέσεις και τη ρυθμιστική συμμόρφωση που απαιτούνται για τα πρόσωπα που θα ασχοληθούν με την παραγωγή και τη κυκλοφορία ιατρικής κάνναβης. Η θέσπιση ενός τόσο ισχυρού ρυθμιστικού περιβάλλοντος όχι μόνο υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να προωθήσει την ιατρική καινοτομία και να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στην κάνναβη, αλλά δρα επίσης ως ακρογωνιαίος λίθος για τη περαιτέρω θέσπιση αυστηρών προτύπων και πρωτοκόλλων με σκοπό την ομαλή λειτουργία και εποπτεία του κλάδου.

Οικονομικές ευκαιρίες

Πέραν των ιατρικών ευεργετημάτων, τα οικονομικά οφέλη της ιατρικής κάνναβης, ιδίως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, είναι σπουδαία. Η πρόσφατη στροφή της Γερμανίας αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια τάση που όχι μόνο αναδιαμορφώνει την υγειονομική περίθαλψη, αλλά αποκαλύπτει και σημαντικές οικονομικές προοπτικές. Ο κλάδος της κάνναβης, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη δημιουργία φορολογικών εσόδων και την τόνωση βοηθητικών τομέων όπως η τεχνολογία και η έρευνα, μεταμορφώνει τις οικονομίες. Πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Κολοράντο και η Καλιφόρνια αποτελούν παράδειγμα αυτής της οικονομικής αναζωογόνησης.

Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για έσοδα- η νομιμοποίηση μειώνει τις δαπάνες επιβολής του νόμου, καθώς ανακατευθύνει τους πόρους από μη βίαια αδικήματα κάνναβης. Η Ευρώπη, ιδίως χώρες όπως η Ελλάδα με το ευνοϊκό μεσογειακό κλίμα, βρίσκεται στα πρόθυρα να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στη βιομηχανία κάνναβης, παντρεύοντας τη γεωργική της κληρονομιά με τη βιώσιμη, οικονομικά αποδοτική παραγωγή κάνναβης. Το μοναδικό έδαφος της Ελλάδας, με το μεσογειακό της κλίμα, όχι μόνο υπόσχεται βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και προσελκύει σημαντικούς επενδυτές ικανούς

Εμβληματική απόδειξη των δυνατοτήτων της Ελλάδας είναι η στρατηγική απόφαση παγκόσμιων παικτών, όπως η TIKUN OLAM EUROPE, να δημιουργήσουν μια ισχυρή παρουσία στην χώρα. Αναγνωρίζοντας το ελπιδοφόρο μέλλον της Ελλάδας στον τομέα αυτό, η εταιρεία ξεκίνησε μια σημαντική επένδυση στην περιοχή της Κορίνθου. Με μια εντυπωσιακή υποδομή ύψους 40 εκατ. ευρώ που εκτείνεται σε 56.000m^2, δημιούργησε μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη. Η ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων τους με την ελληνική νομοθεσία για την ιατρική κάνναβη σηματοδοτεί την ετοιμότητα της χώρας να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει τέτοια επεκτατικά εγχειρήματα ξένων επενδυτών. Το ολοκληρωμένο τμήμα Ε&Α (Research & Development) που διαθέτουν, σε συνδυασμό με τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση προτύπων υψηλής ποιότητας, σηματοδοτεί το βάθος των δυνατοτήτων εντός της Ελλάδας για άλλες παγκόσμιες οντότητες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά κάνναβης.

Αυτό δεν αφορά απλώς στα επιτεύγματα της TIKUN OLAM EUROPE στον ελληνικό χώρο, αλλά υπογραμμίζει την ικανότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως μεταίχμιο για τη βιομηχανία κάνναβης.

Ωστόσο, ο δρόμος για την ενσωμάτωση της ιατρικής κάνναβης στην υγειονομική περίθαλψη δεν είναι άνευ εμποδίων...

Προκλήσεις

Η ενσωμάτωση της ιατρικής κάνναβης στην κυρίαρχη κοινωνία παρουσιάζει μια σειρά προκλήσεων. Η κυριότερη είναι η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ των ιατρικών πλεονεκτημάτων της και της πιθανής κατάχρησης, απαιτώντας ένα ακριβές ρυθμιστικό πλαίσιο. Ενώ υπάρχει πληθώρα ανεπίσημων στοιχείων, παραμένει επιτακτική η ανάγκη για οριστικές κλινικές δοκιμές. Αυτή η έλλειψη αναντίρρητης επιστημονικής υποστήριξης μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε σκεπτικισμό, ακόμη και όταν ο κλάδος στοχεύει να εδραιώσει την αξιοπιστία του.

Σε αυτές τις τεχνικές προκλήσεις έρχεται να προστεθεί και το κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με τη χρήση κάνναβης. Δεκαετίες αρνητικών συνειρμών εξακολουθούν να επισκιάζουν το θεραπευτικό δυναμικό της, γεγονός που απαιτεί συνεχείς προσπάθειες δημόσιας εκπαίδευσης. Οι διεθνείς κανονισμοί θα πρέπει επίσης να βρουν κοινό έδαφος για την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια καίρια κίνηση θα ήταν η επανεκτίμηση του νομικού της καθεστώτος σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που θα λειτουργούσε καταλυτικά για μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα και θα παρείχε μια σαφέστερη κατανόηση των εκτεταμένων επιπτώσεών της.

Η πορεία προς τα εμπρός

Στον ευρωπαϊκό καμβά της μεταρρύθμισης της κάνναβης, ενώ η Γερμανία και η Μάλτα βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η Ελλάδα είναι αυτή που ενδεχομένως κατέχει το χρυσό κλειδί. Με το ειδυλλιακό μεσογειακό κλίμα και την πλούσια αγροτική ιστορία της, η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την αναπτυσσόμενη βιομηχανία ιατρικής κάνναβης όχι μόνο ως εγχώριο οικονομικό καταλύτη αλλά και ως σημαντικό παράγοντα στη διεθνή σκηνή. Η χώρα, με τη στρατηγική της θέση και τις συνθήκες που επικρατούν, έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως κόμβος έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, τοποθετώντας την στην πρώτη γραμμή της οικονομικής αναζωογόνησης της ευρύτερης περιοχής.

Η ιατρική κάνναβη αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από απλές οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα- είναι μια ευκαιρία για την αναδιαμόρφωση της δημόσιας υγείας, την αναζωογόνηση των βιομηχανιών και τον επαναπροσδιορισμό της ολιστικής ευημερίας. Αν και η πορεία είναι περίπλοκη, με προληπτικές στρατηγικές και όραμα, η Ελλάδα θα μπορέσει πράγματι να μετατρέψει τις προκλήσεις σε μετασχηματιστικά αποτελέσματα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider