Hollywood: Συμφωνία-νίκη των σεναριογράφων μετά από 150 ημέρες απεργίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Hollywood: Συμφωνία-νίκη των σεναριογράφων μετά από 150 ημέρες απεργίας
Τέλος στην απεργία των σεναριογράφων στο Hollywood που κράτησε 150 ημέρες βάζει η συμφωνία ανάμεσα στην Ένωση Συγγραφέων της Αμερικής και της Συμμαχίας Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. 

Τέλος στην απεργία των σεναριογράφων στο Hollywood που κράτησε 150 ημέρες βάζει η συμφωνία ανάμεσα στην Ένωση Συγγραφέων της Αμερικής και της Συμμαχίας Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Η συμφωνία με ορίζοντα τον Μάιο του 2026, περιλαμβάνει αυξήσεις της ελάχιστης αμοιβής κάθε χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξει αύξηση κατά 5% με άμεση ισχύ, μια αύξηση 4% τον Μάιο του 2024 και τέλος μια ακόμη αύξηση ύψους 3,5% τον Μάιο του 2025.

Ανάχωμα στην επέλαση της ΑΙ

Τα αιτήματα των απεργών φαίνεται πως ικανοποιήθηκαν καθώς παρέχεται προστασία στους σεναριογράφους έναντι της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην οποία απαγορεύεται να γράψει ή να μετατρέψει λογοτεχνικό υλικό.

Σημαντική ήταν και η νίκη των απεργών όσον αφορά στο streaming, όπου το μπόνους των συμμετεχόντων στις παραγωγές θα καθορίζεται από το ύψος της τηλεθέασης, στην οποία θα αθροίζονται οι προβολές σε εθνικό επίπεδο ή σε πλατφόρμες όπως το Netflix. Η συμφωνία αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα πρόσθετης αμοιβής για τους σεναριογράφους που θα λαμβάνουν ένα μπόνους 9.031 $ για ένα επεισόδιο μισής ώρας, 16.415 $ για ένα επεισόδιο μιας ώρας ή 40.500 $ για προβολή σε πλατφόρμα για παραγωγές προϋπολογισμού άνω των 30 εκατομμυρίων $.

Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και τα κορυφαία στούντιο όπως η Disney, η Paramount, η Universal και η Warner Bros, ήδη «ζεσταίνουν τις μηχανές» τους για νέες παραγωγές.

Οι σεναριογράφοι κατάφεραν με τη συμφωνία να πετύχουν αυξήσεις σε συντάξεις και εισφορές υγείας, γεγονός που οδηγεί και τον κλάδο των ηθοποιών που εκπροσωπούνται από το Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) να διαπραγματευθεί μεγαλύτερους μισθούς με τη βιομηχανία θεάματος του Hollywood.

Να σημειωθεί τέλος, πως οι σεναριογράφοι έχουν περιθώριο ως τις 9 Οκτωβρίου να επικυρώσουν με την ψήφο τους τη συμφωνία δίνοντας τη σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στους ηθοποιούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στο πλευρό των απεργών των αυτοκινητοβιομηχανιών και του Χόλιγουντ η πλειοψηφία των Αμερικανών

Ford: Κατέβασε ρολά σε εργοστάσιο μπαταριών ηλεκτροκίνησης εν μέσω απεργιών

ΗΠΑ: Μήνυση κατά της Amazon από την Επιτροπή Εμπορίου και εισαγγελείς 17 Πολιτειών

gazzetta
gazzetta reader insider insider