Μ. Βέργη (Ιntrum): Δάνεια 8 δισ. ευρώ έχουν εξυγιανθεί πλήρως και επιστρέψει στις τράπεζες

Newsroom
Μοιράσου το
Μ. Βέργη (Ιntrum): Δάνεια 8 δισ. ευρώ έχουν εξυγιανθεί πλήρως και επιστρέψει στις τράπεζες
Η Intrum έχει επαναφέρει σε πλήρη κανονικότητα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ, τόνισε η General Manager, Commercial Restructuring Solutions της.

Δάνεια ύψους 35 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ έχουν ήδη εξυγιανθεί πλήρως και έχουν επιστρέψει στις τράπεζες, τόνισε η Μαρία Βέργη, General Manager, Commercial Restructuring Solutions της Intrum Hellas, από το βήμα του Risk Management & Compliance Conference που πραγματοποιείται σήμερα, προσθέτοντας ότι η Intrum έχει επαναφέρει σε πλήρη κανονικότητα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενη στη δραστηριότητα των εταιρειών διαχείρισης, η κυρία Βέργη τόνισε ότι χιλιάδες δανειολήπτες έχουν επανέλθει σε μια κανονική τραπεζική σχέση με προοπτικές πλήρους ή και αναπτυξιακής πλέον συνεργασίας με την Τράπεζά τους. Είναι ενδεικτικό ότι το 83% των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιήσει οι servicers τα τελευταία τρία έτη προέρχεται από συναινετικές λύσεις, είτε ρύθμισης είτε οριστικής διευθέτησης κατόπιν συναινετικής συνεννόησης με τον δανειολήπτη, και μόλις το 17% από πλειστηριασμούς.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται αμείωτες και για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο στόχος των ρυθμίσεων έχει ανέλθει σε επίπεδο κλάδου σε άνω των 3 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, επισήμανε η κυρία Βέργη.

Σε ερώτηση για τον τρόπο λειτουργίας των servicers, η κυρία Βέργη τόνισε ότι όλες οι εταιρείες διαχείρισης εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και υπάγονται σε ένα αυστηρό εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο ενώ βελτιώνουν συνεχώς την επικοινωνία τους με τους δανειολήπτες αλλά και την αποτελεσματικότητά τους.

«Ως όμιλος Intrum προτάσσουμε αξίες, όπως η αφοσίωση και η ενσυναίσθηση και ο στόχος μας είναι να προτείνουμε σε κάθε δανειολήπτη την καλύτερη δυνατή λύση ρύθμισης, βάσει των δυνατοτήτων του για αποπληρωμή, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξασφαλίσεις που υφίστανται κάθε φορά. Ειδική πρόνοια λαμβάνουμε για περιπτώσεις, είτε ευάλωτων πολιτών βάσει των ειδικών διατάξεων, είτε ατόμων με ζητήματα υγείας, όπως επίσης και δανειοληπτών με πρώτη κατοικία αξίας χαμηλότερης των 100 χιλ. ευρώ», επισήμανε.

Όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η κυρία Βέργη τόνισε ότι η πλατφόρμα έχει πολύ ουσιαστική παρουσία στη ρύθμιση οφειλών ιδιωτών και μικρών κυρίως επιχειρήσεων, με συνεχώς επιταχυνόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου 2023, έχουν υποβληθεί οριστικά αιτήσεις για οφειλές 8,5 δισ. ευρώ μέσω του εξωδικαστικού. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει εξεταστεί το 53% εξ αυτών, δηλαδή 4,5 δισ. ευρώ και έχουν εγκριθεί συνολικά από Τράπεζες, Servicers και Δημόσιο ρυθμίσεις για οφειλές ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

«Η εγκρισιμότητα όσον αφορά τις οφειλές που διαχειριζόμαστε από δάνεια ανέρχεται σε 72% συνολικά ενώ για μικρότερες οφειλές κάτω των 200 χιλ. ευρώ έχει ανέλθει στο 75%», επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες και βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης, έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Ρεκόρ ρυθμίσεων τον Μάιο – «Κούρεμα» άνω του 30% για το 42% των οφειλών

Μεγάλου: Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο της επιχειρηματικής στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 2,1% η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023 - Κίνδυνοι για τις φτωχότερες χώρες από τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider