GAP Interconnector: Δεύτερο πρότζεκτ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
GAP Interconnector: Δεύτερο πρότζεκτ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου
Η διασύνδεση θα ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, αναδεικνύοντάς την σε κόμβο μεταφοράς στην υπόλοιπη Ευρώπη «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο, σημείωσε ο Andreas Borgeas, Διευθύνων Σύμβουλος του έργου, σε εκδήλωση με εκπροσώπους του Τύπου.

Το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης GAP Interconnector, που σχεδιάζεται ώστε να διασυνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα (μέσω της Κρήτης), θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε εξαγωγέα «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό τόνισαν στελέχη του Ομίλου Eunice, φορέα προώθησης του έργου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Andreas Borgeas, Διευθύνων Σύμβουλος του έργου και πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, η διασύνδεση θα ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, αναδεικνύοντάς την σε κόμβο μεταφοράς στην υπόλοιπη Ευρώπη ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στην Αίγυπτο από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τον κ. Borgeas, ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, για το οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας. Επίσης, έχουν διεξαχθεί ωκεανογραφικές μελέτες για τη χαρτογράφηση των περιοχών που περιλαμβάνονται στη χάραξη του έργου.

Μέσω του GAP Interconnector (Greece-Africa Power), αρχικός προορισμός της «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο θα είναι η Κρήτη, ώστε στη συνέχεια να μεταφερθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο της Αθήνας. Η «ραχοκοκαλιά» του έργου θα είναι τα δύο καλώδια συνεχούς ρεύματος, χωρητικότητας 2.000 MW (2 GW), που θα ξεκινούν από το Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγουν στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων.

Απαιτητικό έργο

Στα δύο αυτά σημεία θα εγκατασταθούν οι απαραίτητοι σταθμοί μετατροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καλώδια θα ποντισθούν σε περιοχές με πολύ μεγάλα βάθη. Είναι ενδεικτικό ότι το βάθος της καλωδίωσης είναι περίπου 3.500 μέτρα στη λεκάνη του Ηροδότου της Αιγύπτου και 4.445 μέτρα στην περιοχή της Κρήτης. Σύμφωνα με τον κ. Borgeas, αν και πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, πλέον «ωριμάζει» η τεχνολογία πόντισης καλωδίων σε τόσο μεγάλα βάθη.

Όπως πρόσθεσε, στόχος είναι ο φορέας υλοποίησης να εξελιχθεί σε πολυεθνική κοινοπραξία, με πρώτο βήμα την ένταξη σε αυτόν της αμερικανικής McDermott, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στην υλοποίηση υποθαλάσσιων κατασκευών. Σύντομα στην κοινοπραξία και εισέλθουν και άλλες επιχειρήσεις, από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Το GAP Interconnector είναι υποψήφιο για ένταξη στην 6η λίστα PCI (Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος) της Ε.Ε., όπως και στη λίστα PMI (Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος). Η ένταξη θα διασφαλίσει την επιτάχυνση της αδειοδότησης, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για την κάλυψη από κοινοτικά κονδύλια του 10-15% της αρχικής επένδυσης του έργου.

Βέλτιστη χάραξη

Πρόκειται για το δεύτερο πρότζεκτ για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, μετά το προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ GREGY Interconnector που προωθεί η Elica, θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου, και το οποίο προβλέπει την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλώδιου μήκους 950, το οποίο θα ξεκινά από την περιοχή Wadi El Natrun στην Αίγυπτο και θα καταλήγει στην Αττική. Σύμφωνα με τον κ. κ. Borgeas, τα δύο έργα δεν είναι ανταγωνιστικά, ο μόνος συναγωνισμός που υπάρχει μεταξύ τους (όπως και με άλλες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις ανά την Ευρώπη) αφορά τη διεκδίκηση υψηλής βαθμολογίας στις λίστες PCI-PMI.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του GAP Interconnector, σημείωσε ότι η όδευσή του ακολουθεί την ευθεία γραμμή που ενώνει την Αίγυπτο και την Κρήτη, με συνέπεια να έχει το μικρότερο δυνατό μήκος και, κατά συνέπεια, κόστος. Επίσης, η χάραξη είναι βέλτιστη καθώς η τοπογραφία νοτιοανατολική της Κρήτης είναι η λιγότερη απότομη. Παράλληλα, το έργο διέρχεται στο σύνολό του από την οριοθετημένη Ελληνο-Αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Το έργο συμπληρώνεται από την επίσης προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση Southern Aegean Interconnector (SAI) που θα διασυνδέει την Αττική, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, διευκολύνοντας την εξαγωγή ελληνικής καθαρής ενέργειας από τα νησιά του Αιγαίου, προς τις γειτονικές χώρες. Το κόστος αυτού του δεύτερου πρότζεκτ ανέρχεται σε 1.5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξένες επενδύσεις ρεκόρ ύψους 2 δισ. ευρώ το 2022 στο εγχώριο real estate – Πόσα «έριξαν» αγοραστές από ΕΕ, ΗΠΑ, Αραβικό κόσμο, Ασία

ΕΝΦΙΑ: Δέκα ημέρες και δέκα βήματα που μειώνουν το εκκαθαριστικό

Ισχυρή αύξηση των πωλήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων παρά τον πληθωρισμό – Κατασκευές και Τεχνολογία οι κινητήριες δυνάμεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider