Στο 57,6% ο πληθωρισμός στην Τουρκία - Νέο «άλμα» τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 57,6% ο πληθωρισμός στην Τουρκία - Νέο «άλμα» τον Ιανουάριο
«Η εξωτερική πίεση του πληθωρισμού μπορεί να μειώνεται, αλλά το βαθιά αρνητικό πραγματικό επιτόκιο της Τουρκίας αντισταθμίζει πλήρως αυτό το πλεονέκτημα και δημιουργεί μια ανησυχητική προοπτική».

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 57,68% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, πολύ πάνω από τις προβλέψεις.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,65%, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, σχεδόν δύο φορές από την πρόβλεψη του Reuters για 3,8%. Σε επίπεδο έτους, ο πληθωρισμός προβλεπόταν να είναι 53,5%. Η απότομη μηνιαία άνοδος οφειλόταν σε μια σειρά αυξήσεων των τιμών από το νέο έτος, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των δημόσιων συγκοινωνιών, προϊόντων καπνού και των υπηρεσιών.

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες παντοπωλείων της Τουρκίας, υπό την πίεση της κυβέρνησης, πάγωσαν ή μείωσαν τις τιμές για εκατοντάδες προϊόντα τον Ιανουάριο, αλλά εκπρόσωποι του κλάδου δήλωσαν ότι μπορούν να το κάνουν μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του κόστους.

Ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 24 ετών στο 85,51% τον Οκτώβριο, υποκινούμενος από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίων, που εφάρμοσε ο Ερντογάν από τον Σεπτέμβριο του 2021 προκαλώντας κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Παρά τις αυξανόμενες τιμές, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της στο 9% από 19% από το 2021, προκειμένου να ανατρέψει τα χρόνια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενισχύοντας τις επενδύσεις με φθηνότερα δάνεια.

«Η εξωτερική πίεση του πληθωρισμού μπορεί να μειώνεται, αλλά το βαθιά αρνητικό πραγματικό επιτόκιο της Τουρκίας αντισταθμίζει πλήρως αυτό το πλεονέκτημα και δημιουργεί μια ανησυχητική προοπτική», υπογράμμισε η Τάθα Γκόουζ, αναλύτρια της Commerzbank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Κάλεσμα Μπάιντεν για νέες πιέσεις στις μεταρρυθμίσεις της Αστυνομίας

Τούρκος υπ. Εσωτερικών: Πίσω από ISIS και Αλ Κάιντα είναι οι ΗΠΑ

Κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας πάνω από τις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider