Γερμανία: «Άλμα» του οικονομικού κλίματος - Σε θετικό έδαφος πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: «Άλμα» του οικονομικού κλίματος - Σε θετικό έδαφος πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος «δείχνει μια σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών για τους επόμενους 6 μήνες».

Ραγδαία αύξηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτου ZEW στη Γερμανία, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 16,9 μονάδες για τον Ιανουάριο το 2023 έναντι -23,3 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στΙς -15,5 μονάδες. Είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης κινείται σε θετικό έδαφος μετά από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν και άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις -58,6 μονάδες έναντι -61,4 μονάδων τον Δεκέμβριο και έναντι -57 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της Ευρωζώνης του ZEW ενισχύθηκε στις 16,7 μονάδες έναντι -23,6 μονάδων τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις -14,3 μονάδες.

Στην έκθεση του ινστιτούτου σημειώνεται πως ο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022 ο δείκτης οικονομικού κλίματος «δείχνει μια σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών για τους επόμενους 6 μήνες».

Κύριοι λόγοι για τη βελτίωση είναι η κατάσταση στις αγορές ενέργειας και το ότι οι συνθήκες για τις γερμανικές εξαγωγές βελτιώνονται λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα.

Παράλληλα, το ZEW αναφέρει πως η προοπτική για συνέχιση της μείωσης του πληθωρισμού έχει βελτιώσει τις προσδοκίες στους κλάδους που σχετίζονται με την κατανάλωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Μικρή ύφεση το 2023 αναμένουν οι βιομήχανοι - Προειδοποιήσεις για την ενεργειακή κρίση

Γερμανία: Στο 9,6% «κλείδωσε» ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου - Αύξηση 34,7% στις τιμές ενέργειας το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider