Deutsche Bank: «Τα χειρότερα πρέπει να έχουν τελειώσει» - Η πρόβλεψη για πληθωρισμό και ύφεση το 2023

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: «Τα χειρότερα πρέπει να έχουν τελειώσει» - Η πρόβλεψη για πληθωρισμό και ύφεση το 2023
Η γερμανική τράπεζα, δεν αναμένει ένα νέο sell-off στα ομόλογα τύπου 2022. Ωστόσο, εάν ο υψηλός πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος ή αυξηθεί ακόμη περισσότερο, όλα μπορούν να ανατραπούν.

Η Deutsche Bank στην πρόβλεψή της για το 2023, εκτιμά πως τα... χειρότερα είναι ήδη πίσω μας, όμως ο πληθωρισμός θα είναι επίμονος και οι εκάστοτε υφέσεις όπου εκδηλωθούν θα είναι σύντομες αλλά επώδυνες.

Σε επιστολή της προς τους επενδυτές η γερμανική τράπεζα υπογραμμίζει πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, φαίνονται να έχουν «δεχθεί» ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2023 θα είναι αρκετά αδύναμη και οποιεσδήποτε υφέσεις είναι πιθανό να είναι μικρής διάρκειας, αλλά δεν θα είναι ανώδυνες. «Ο συνδυασμός χαμηλότερης ανάπτυξης, παρατεταμένου πληθωρισμού και περιορισμών στις δημόσιες δαπάνες θα είναι δύσκολος τόσο για τους πολίτες όσο και για τις κυβερνήσεις» τονίζει και προσθέτει πως οι κοινωνικές ανισότητες θα είναι ένα θέμα άμεσης και αυξανόμενης σημασίας.

Ωστόσο, οι πιο αργοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης το 2023 δεν θα μεταφραστούν απαραίτητα σε πιο αδύναμες χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες μάλιστα δεν αποκλείεται να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές το επόμενο έτος από ό,τι ήταν φέτος.

«Η αστάθεια της αγοράς το 2022 επιδεινώθηκε από εξωγενείς παράγοντες και τις προσδοκίες γύρω από το πιθανό μέγεθος και την ταχύτητα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ενόψει του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού. Η σύγχυση στις αγορές έχει οδηγήσει σε έντονες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, αποσταθεροποιώντας επίσης τις μετοχές» επισημαίνει.

Παράλληλα, δίνει μία νότα αισιοδοξίας για την επόμενη χρονιά, τονίζοντας πως το 2023 θα είναι ευκολότερο για κεντρικές τράπεζες και επενδυτές καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει (αλλά θα παραμείνει πολύ πάνω από τα επίπεδα των στόχων της ΕΚΤ). «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να αποφευχθούν μεγάλες παγκόσμιες παλινδρομήσεις (από γεωπολιτική άποψη ή άλλους παράγοντες). Ως αποτέλεσμα, αν και αναμένονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων» οι πιέσεις στις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων θα είναι σχετικά μέτριες από εδώ και στο εξής. «Τα χειρότερα πρέπει να έχουν ήδη τελειώσει» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, το 2023 θα είναι μία συμπαθητική αλλά όχι εξαιρετική χρονιά για τις μετοχές με μία ισχνή αύξηση στα μερίσματα αλλά τα κέρδη ανά μετοχή θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ενώ και η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου θα μπορούσε να διευρυνθεί ανάλογα από τα βήματα που θα ακολουθήσει η Fed. Μικρά οφέλη θα μπορούσε να δει και το ευρώ, δεδομένου πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα αποκλιμακωθούν πιο αργά συγκριτικά με τις ΗΠΑ.

Οι «εχθροί» για το επόμενο έτος δεν θα διαφοροποιηθούν πολύ από το τωρινό, καθώς πέρα από τον πληθωρισμό και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η Κίνα θα βρεθεί στο επίκεντρο με την οικονομία της ανακάμπτει σημαντικά, γεγονός που θα ωφελήσει ολόκληρη την Ασία.

Από το τοπίο δεν μπορούν να εξαιρεθεί η κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι καθώς με τοορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου θα επιφέρει σημαντικές δομικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. «Οι επενδυτές θα πρέπει να προβλέψουν αυτές τις αλλαγές και μπορούν, μέσω επενδύσεων ESG, να βοηθήσουν στη διευκόλυνση ορισμένων εξ αυτών» σημειώνει η Deutsche Bank, δίνοντας έμφαση σε δύο τομείς:

  • την ενεργειακή μετάβαση σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας
  • τις υποδομές

Τέλος, εφιστά την επενδυτική προσοχή σε τρεις κρίσιμους παράγοντες:

  1. Η πορεία του πληθωρισμού και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στα περιουσιακά στοιχεία (από μετοχές μέχρι έργα υποδομής)
  2. Τα κέρδη των μετοχών αναμένεται να είναι μονοψήφια και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους
  3. Παρά τις προσδοκίες για πιο σταθερές χρηματοπιστωτικές αγορές το 2023, ο κόσμος παραμένει εγγενώς επικίνδυνος και οι διάφορες οικονομικές αναστατώσεις μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια των χαρτοφυλακίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης δεν θα «κάψει» την επενδυτική βαθμίδα

Ένα «πιθανώς» αισιόδοξο μήνυμα από ΕΚΤ για ελληνικό χρέος

Στασιμοπληθωρισμός: Ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider