Τα κέρδη των μεγάλων κατασκευαστών μικροτσίπ πέφτουν, καθώς παραμονεύει η ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κέρδη των μεγάλων κατασκευαστών μικροτσίπ πέφτουν, καθώς παραμονεύει η ύφεση
Η Samsung, ο μεγαλύτερο παραγωγός τσιπ μνήμης στον κόσμο, ανακοίνωσε πτώση εσόδων κατά 32% ενώ η AMD υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για έσοδα κατά 1 δισ. δολάρια.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται τα κέρδη των μεγάλων εταιριών κατασκευής ηλεκτρονικών τσιπ, με την πτώση στην καταναλωτική ζήτηση για τα τεχνολογική προϊόντα να εντείνει τις ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την South China Morning Post (SCMP), τελευταίο σημάδι προβλημάτων για τους κατασκευαστές τσιπ είναι η Samsung και η Advanced Micro Devices (AMD), που ανακοίνωσαν αποτελέσματα σημαντικά πιο κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η Samsung, ο μεγαλύτερο παραγωγός τσιπ μνήμης στον κόσμο, ανακοίνωσε πτώση εσόδων κατά 32% ενώ η AMD υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για έσοδα κατά 1 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της AMD έπεσε, οδηγώντας σε πτώση και στις TSMC της Ταϊβάν και στην Lenovo για την Παρασκευή, σύμφωνα με την SCMP.

Οι περικοπές κόστους είναι η νέα κανονικότητα

Τα παραπάνω έρχονται καθώς η Micron και η Kioxia μειώνουν τα έξοδα τους σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις τιμές.

Όπως υποστηρίζει η Στέισι Ράσγκον της Bernestein, «φαίνεται πως η τελική ζήτηση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τους καταναλωτές να αγοράζουν επιθετικά από τα αποθέματα».

Η πιο αδύναμη των εκτιμήσεων καταναλωτική ζήτηση που καταγράφεται παγκοσμίως τις τελευταίες εβδομάδας επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις στον τεχνολογικό κλάδο, με αύξηση του κόστους μεταφοράς και του κόστους των υλικών.

Υπενθυμίζεται πως η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης αποδίδεται στις αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχωρούν τους τελευταίους μήνες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, με στόχο την καταπολέμηση του καλπάζοντα πληθωρισμού, κίνηση που αυξάνει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την SCMP, οι περικοπές κόστους είναι η νέα κανονικότητα στον κλάδο της βιομηχανίας και οι επιχειρήσεις που παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες τσιπ μέσα στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού τώρα επιλέγουν τις καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στις αποστολές νέων προϊόντων, αξιοποιώντας τα αποθεματικά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider