IEA για ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ μπορεί να μειώσει την κατανάλωση αερίου έως και 13% για τον χειμώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA για ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ μπορεί να μειώσει την κατανάλωση αερίου έως και 13% για τον χειμώνα
Ο Οργανισμός υποστηρίζει πως τα αποθέματα αερίου πρέπει να είναι πάνω από το 33% για να διασφαλίσουν την ενεργειακή παροχή μέσα στον χειμώνα.

Προειδοποιήσεις για «κινδύνους χωρίς προηγούμενο» στην επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο για τον ερχόμενο χειμώνα έστειλε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τριμηνιαία έκθεση του IEA που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι χώρες της ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν την κατανάλωση αερίου ακόμα και έως 13% μέσα στον χειμώνα, σε περίπτωση που υπάρξει μια ολική διακοπή στην παροχή ρωσικού αερίου. Η μείωση αυτή θα μπορούσε να έρθει σε σημαντικό βαθμό εάν οι καταναλωτές μειώσουν τη θερμοκρασία του θερμοστάτη τους κατά 1 βαθμό Κελσίου, παράλληλα με τη συντηρητική χρήση ενέργειας από τις βιομηχανίες, αναφέρει η έκθεση.

Όπως σημειώνει το MarketWatch, μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει γεμίσει το 88% των αποθηκών της με φυσικό αέριο, για το ενδεχόμενο ολικής διακοπής των παροχών ενέργειας από τη Ρωσία, μπροστά από τον στόχο του 80% που είχε θέσει η Κομισιόν.

O IEA εκτιμά πως αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι στο 90% της συνολικής χωρητικότητας σε ενδεχόμενο ολικής διακοπής από τη Ρωσία.

Ακόμα, ο Οργανισμός υποστηρίζει πως τα αποθέματα αερίου πρέπει να είναι πάνω από το 33% για να διασφαλίσουν την ενεργειακή παροχή μέσα στον χειμώνα, καθώς ο κίνδυνος των χαμηλών θερμοκρασιών θέτει σε κίνδυνο την ΕΕ εάν τα αποθέματα υποχωρήσουν του 33%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Εντός της εβδομάδας η ελληνική πρόταση στην Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Βερούλης (ΕΛΙΝΟΙΛ): Πράσινες επενδύσεις και συμβατικά καύσιμα, συνοδοιπόροι στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση

Ρεύμα: Πώς θα εφαρμόσει η Αθήνα τη μείωση κατανάλωσης – Μοχλός οι βιομηχανίες, παραμένει ως έχει το πλαφόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider