Σταϊκούρας: Δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος το τελευταίο 2μηνο -Μέτρα στήριξης για το κόστος καυσίμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος το τελευταίο 2μηνο -Μέτρα στήριξης για το κόστος καυσίμων
Καλύτερη εικόνα για το ύψος του περιθωρίου θα υπάρχει μέσα στην εβδομάδα, ανέφερε o ΥΠΟΙΚ.

Την εκτίμηση πως το τελευταίο δίμηνο δημιουργήθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να διοχετευτεί για μέτρα στήριξης σε σχέση με το κόστος των καυσίμων μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Καλύτερη εικόνα για το ύψος του περιθωρίου θα υπάρχει μέσα στην εβδομάδα- όπως ανέφερε- γιατί ένα μεγάλο μέρος από την υπέρβαση στόχου εσόδων Μαΐου συνδέεται με την ταχύτερη καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Εκτίμησε πως το ποσό που θα προκύψει θα είναι πιθανότατα αρκετά μικρότερο από 500 εκατ. ευρώ. Απέρριψε μια οριζόντια μείωση του φόρου στα καύσιμα λόγω του μεγάλου κόστους και της επιλογής στοχευμένης στήριξης των χαμηλών κ μεσαίων εισοδημάτων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εύρεση δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη των νοικοκυριών. «Φαίνεται ότι αυτός διαμορφώνεται το τελευταίο δίμηνο και θα αξιοποιηθεί για να επιστρέψει όλος στην κοινωνία», σημείωσε.

Αναφορικά με την επιδότηση των καυσίμων από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «θα αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσουμε περισσότερο τους πολίτες στο πεδίο των καυσίμων με βάση τα δημοσιονομικά μας περιθώρια. Η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει μια επέκταση για άλλους τρεις μήνες. Θα συζητήσουμε τη διεύρυνση των κριτηρίων και την ενίσχυση αυτών ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».

Σχετικά με την επιδότηση του πετρελαίου Diesel στην αντλία με 0,15 ευρώ το λίτρο, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι «είναι στο πλαίσιο των μέτρων που αξιολογούνται».

Ερωτηθείς αν εξετάζεται να δοθεί και νέα «επιταγή ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά, άφησε ανοιχτό το παράθυρο τονίζοντας ότι «νέα μέτρα θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες. Πρώτα ενημερώνεις τον πρωθυπουργό, αποφασίζεις υπό την καθοδήγησή του και μετά ανακοινώνεις μέτρα».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider