ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Γερουσία το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Γερουσία το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και πετρελαίου
Στην έγκριση της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προχώρησε την Πέμπτη το σώμα της αμερικανικής Γερουσίας, λίγη ώρα μετά την απόφαση για αφαίρεση από τη Ρωσία του καθεστώτος του «πιο ευνοημένου έθνους».

Στην έγκριση της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προχώρησε την Πέμπτη το σώμα της αμερικανικής Γερουσίας, λίγη ώρα μετά την απόφαση για αφαίρεση από τη Ρωσία του καθεστώτος του «πιο ευνοημένου έθνους».

Αναλυτικότερα, με καθολική ομοφωνία και ψήφους 100 υπέρ και 0 κατά, η Γερουσία των ΗΠΑ αποφάσισε να εντείνει τις πιέσεις της προς την ρωσική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας από τις διεθνείς αγορές, ως απάντηση στην απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το CNBC, η Γερουσία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και άλλων ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία.

Με ψήφους 100-0 η Γερουσία αφαιρεί από τη Ρωσία το καθεστώς του «πιο ευνοημένου έθνους»

Με μία ομόφωνη απόφαση και ψήφους 100-0 η αμερικανική Γερουσία αποφάσισε την Πέμπτη να ανακαλέσει το εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας ως το «πιο ευνοημένο έθνος», γεγονός που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για επιβολή νέων υψηλών δασμών στη Μόσχα, στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ αποτελεί το νεότερο βήμα στην κατεύθυνση της διακοπής των κανονικών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ θα επιτρέψει την επιβολή ελέγχων στις εισαγωγές προϊόντων, όπως η πλατίνα, τα χημικά, ο σίδηρος και ο χάλυβας.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει από τον Μάρτιο στην διακοπή σημαντικού μέρους των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, απαγορεύοντας τις εισαγωγές μίας σειράς προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, η βότκα, τα διαμάντια και τα θαλασσινά.

«Η επίσημη ανάκληση των κανονικών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία είναι το σωστό βήμα για τη Γερουσία, καθώς θα επιφέρει ακόμα ένα τεράστιο πλήγμα στην ρωσική οικονομία», ανέφερε μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η άρση του καθεστώτος του «πιο ευνοημένου έθνους» για τη Ρωσία «αποτελεί κομβικό στοιχείο οποιασδήποτε στρατηγικής ώστε να λογοδοτήσει ο Πούτιν για τις επιθέσεις των στρατευμάτων του σε αθώους πολίτες».

Σημειώνεται, τέλος, πως το «καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους» διασφαλίζει ότι οποιοδήποτε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τυγχάνει ίσης μεταχείρισης από τα υπόλοιπα μέλη, ενώ διασφαλίζει ένα καθεστώς ασυλίας που αποτρέπει ενδεχόμενες απότομες κυρώσεις στις εισαγωγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Με ψήφους 100-0 η Γερουσία αφαιρεί από τη Ρωσία το καθεστώς του «πιο ευνοημένου έθνους»

Ρωσία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στις ρωσικές τράπεζες πλήττουν «τους απλούς πολίτες»

Κυρώσεις: Η Βρετανία απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και «παγώνει» την Sberbank

gazzetta
gazzetta reader insider insider